Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) Temmuz ayı toplantısı, Perşembe günü gerçekleşecek. Euronun toparlanması, Başkan Mario Draghi'nin "yaz" tanımına bağlı olabilir. 

Kurumun Haziran ayında yayınladığı tutanaklarında, 2011'den bu yana ilk faiz artışının en az 2019'un yaz mevsiminin sonunda gerçekleşeceği öne sürülmüş olmakla birlikte, söz konusu faiz artışının 2019 yılının Haziran veya Temmuz ayında yapılabileceğine dair ipucu verilmişti.

Para piyasasındaki fiyatlamalara göre, traderlar, mevduat faizinde gelecek yılın Aralık ayına dek herhangi bir artış beklemiyor. AMB Başkanı Draghi'nin Perşembe günkü toplantıda vereceği herhangi bir ipucu ise euroyu destekleyip devlet tahvillerini aşağı çekebilir. 

Analistlerin AMB'nin Temmuz ayı toplantısından beklentileri şöyle;

- Credit Agricole

Bankanın stratejisti Valentin Marinov'un ifadesine göre, piyasa, mevduat faizinde 15 baz puanlık ilk artışın 2020 yılında gerçekleşmesini "çok geç" olarak fiyatlıyor. Bir yandan, Draghi'nin "faizler 2019 yazının sonuna dek düşük kalacak" şeklinde bir ifade kullanması, piyasanın güncel fiyatlamasından daha erken bir hamle ima etmesi açısından bir risk unsuru. 

- BofAML

Sphia Salim ve diğer stratejistler, Draghi'nin faiz artışının tam tarihini ve geri yatırım stratejilerine ilişkin detayları daha ileri bir noktada bildirmesini bekliyor. 

- ABN Amro

Bankanın stratejisti Nick Kounis, "Önümüzdeki yıl için faiz artışı fiyatlanmadığını göz önünde bulundurursak, yapılacak herhangi yeni bir fiyatlamanın getiri eğrisinin kısa tarafında büyük bir etki yaratmasını beklemiyoruz" ifadesini kullandı. Kounis'in notuna göre, ABN Amro, AMB'den 2019 yılının Aralık ayında 10 baz puanlık bir faiz artışı bekliyor.