Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(11:55'te güncellendi)

Avrupa hisse senetleri, karışık seyreden Asya seansının ardından, yatırımcıların ABD ve Avrupa arasındaki ticaret geriliminin görünürde azalması ve bir dizi şirket karı gibi katalizörleri değerlendirmeleri ile birlikte değer kazandı. Euro, Avrupa Merkez Bankası (AMB) faiz kararı öncesi dalgalandı.

Nasdaq vadeli kontratları, Facebook Inc.'nin ciro ve kullanıcı artışının tahminlerin gerisinde kalmasının ardından kapanış sonrası işlemlerde yüzde 20 değer kaybetmesi, ancak bu hareketin fazla yayılma işareti göstermemesi ile birlikte aşağı yönlü açılışı işaret ediyor. Stoxx Europe 600 Endeksi, ABD Başkanı Donald Trump ile Avrupa Komisyonu Başkanı  Jean-Claude Juncker'in ticaret müzakerelerine devam ederken yeni uygulamaya koyulan gümrük tarifelerini askıya alma konusunda anlaşmaya varmalarının ardından, sanayi sektörü öncülüğünde yükseldi. Japonya'da Topix Endeksi ve Güney Kore hisse senetleri yukarı yönde hareket etti. ABD Hazine tahvilleri ve dolar hafifçe değer kazandı.

Trump'ın Juncker ile görüşmesi, bazıları Beyaz Saray'dan gelen ticaret tehditlerinin etkilerini yansıtan bir dizi şirket bilanço açıklamaları ile birlikte geldi. General Motors hisse senetleri, şirketin artan metal fiyatlarından dolayı kar tahminini düşürmesi sonrası sert düştü ve Daimler AG, Mercedes-Benz birimindeki düşük kazançların yükselen ticaret engellerinden dolayı üçüncü çeyreğe sarkacağı uyarısında bulundu. Avrupa'da, Nestle SA, satışların analistlerin beklentisinden daha hızlı büyümesinin ardından değer kazanırken, Royal Dutch Shell, karının beklentilerin gerisinde kalması sonrası değer yitirdi.

Diğer taraftan, Batı Teksas petrolü (WTI), ABD'de petrol stoklarının azalmasının ardından dalgalandı. Altın ise değer kaybetti.

Piyasalarda bu hafta izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Kar sezonu devam ediyor. Bu hafta karlarını açıklayacak önemli şirketler arasında Amazon.com, Twitter, Advanced Micro Devices, Qualcomm ve Intel yer alıyor.

*Avrupa Merkez Bankası Perşembe günü politika kararını açıklayacak.

*ABD'de Cuma günü açıklanacak olan 2. çeyrek GSYH verisinin, ekonomistlerin tahminlerine göre, yıllıklandırılmış rakamla yüzde 4.2 ile 2014'ten bu yana en hızlı büyümesini gerçekleştirmesi bekleniyor.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saati ile 09:20'de yüzde 0.6 yukarıda seyrediyordu ve altı haftanın en yükseğine çıktı.
*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.2 geriledi.
*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.05'ten az yükseldi.
*Almanya'da DAX Endeksi yüzde 1.4 tırmandı.
*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.3 yükseldi.
*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.3 yükseldi.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 yükseldi.
*Euro dolar karşısında yüzde 0.1 düşerek 1.1721 seviyesine indi.
*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.1 düşerek 1.3182 seviyesine geriledi.
*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.2 değer kazanarak 110.71 ile yaklaşık 3 haftanın zirvesine çıktı ve yükselişini yedinci güne taşıdı.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi bir baz puan düşerek yüzde 2.96'ya indi.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan yükselerek yüzde 0.41 ile altı haftanın zirvesine tırmandı.
*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan yükselerek yüzde 1.274'e ulaştı.
*İtalya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 2 baz puan tırmanarak yüzde 2.703 ile yaklaşık 3 haftanın zirvesine çıktı.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.1 değer kazanarak varil başına 69.39 dolar ile yaklaşık iki haftanın zirvesine tırmandı.
*Altın yüzde 0.3 düşerek ons başına 1,227.70 dolara geriledi.

(11:55'te güncellendi)