Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(13:25'te güncellendi)

Avrupa hisse senetleri Çarşamba günü, dünyanın en büyük iki ekonomik gücünün bir kez daha ticaret konusundaki söylemlerini sertleştirmelerinin ardından düşerken, Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları hafifçe geriledi, emtia grubu ise sert düştü. Dolar güç kazandı ve Japonya tahvilleri, ülke tahvillerindeki düşüşlere öncülük etti.

Stoxx Europe 600 Endeksi, Çin'in ABD'nin gümrük tarifelerini yükseltme konusunda tehditlerine devam etmesi durumunda misillemeye gideceğini açıklamasının ardından, madencilik hisselerinin öncülüğünde düştü. Volkswagen, beklenenden daha iyi kar açıklayan şirketler arasında yer aldı, ancak diğer oto üreticileri aşağı yönlü akıma yakalandı. S&P 500 ve Dow Jones endeks vadeli kontratları da aşağı yönde hareket etti, ancak Nasdaq vadelileri Apple Inc.'den gelen güçlü finasallardan dolayı yükseldi.

 

Dolar önemli para birimlerinin çoğu karşısında değer kazandı ve offshore yuan yukarı yönde hareket etti. Sterlin ve euro, İngiltere ve Avrupa'nın pek iç açıcı olmayan imalat sektörü verilerinin ardından hafifçe değer yitirdi. ABD Hazine tahvilleri, Japonya devlet tahvillerindeki sert düşüşün etkisiyle, Avrupa ülke tahvillerinin çoğuyla birlikte geriledi. Emtia grubu, metallerin küresel ticarete ilişkin endişelerden dolayı sert satışlarla karşılaşması ile birlikte, petrolle beraber aşağı yönde hareket etti.

Trump yönetiminin dış ticaret konusundaki tahmin edilemezliği, Washington ile Beijing'in görüşmelere yeniden başlamaya hazırlandıklarına ilişkin haberlerin gümrük vergisilerinin artırılacağına ilişkin tehdilerin gölgesinde kalması sonrası, son 24 saatte yeniden ön plana çıktı. Öte yandan, merkez bankaları, Japonya Merkez Bankası'nın Salı günü politikasında ince ayara gitmesi, Fed'in bugünkü toplantısı ve İngiltere Merkez Bankası'nın Perşembe günü faiz artırımına gitmesinin beklenmesi ile birlikte dikkatleri üzerlerinde toplamaya devam ediyor.

Gelişen piyasalarda, para birimleri ve hisse senetleri, her ikisi birden sakin bir seyir izledi.

Piyasalarda bu hafta izlenecek önemli olaylar şöyle;

*ABD Hazinesi 1 Ağustos'ta önümüzdeki üç aylı dönem için borçlanma programını açıklayacak.

*Kar sezonu devam ediyor. Bu hafta karlarını açıklayacak önemli şirketler arasında Berkshire Hathaway, Barclays, Tesla, Toyota ve BMW yer alıyor.

*ABD, İngiltere, Brezilya ve Hindistan merkez bankaları bu hafta para politikası toplantılarını gerçekleştirecek. İngiltere Merkez Bankası'nın Brexit tartışmalarının sürdüğü bir ortamda faiz artışına gitmesi bekleniyor. Fed ve Brezilya Merkez Bankası'nın faiz konusunda hareketsiz kalması öngörülüyor. Hindistan Merkez Bankası'nın ise gösterge faizi artırması bekleniyor.

*ABD'de Cuma günü açıklanacak istihdam verilerinin, 190,000'lik aylık artış ve işsizlik oranının yüzde 3.9'a düşmesi ile birlikte sağlıklı bir işgücü piyasasını işaret etmesi bekleniyor.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saati ile 10:07'de yüzde 0.2 aşağıda seyrediyordu.
*S&P 500 endeks vadeli kontratları yüzde 0.1 geriledi.
*MSCI Tüm Ülkeler Dünya endeki yüzde 0.05'ten az düştü.
*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.05'ten az düşerek bir haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.2 yükseldi.
*Euro dolar karşısında yüzde 0.1 düşerek 1.1682 seviyesine geriledi.
*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.1 kayıpla 1.3108 seviyesine düştü.
*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.2 gerileyerek 112.04 ile yaklaşık 2 haftanın en düşük seviyesine indi.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi iki baz puan yükselerek yüzde 2.98 ile yaklaşık 10 haftanın zirvesine tırmandı.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi üç baz puan yükselerek yüzde 0.47 ile yedi haftanın en yüksek seviyesine çıktı.
*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi üç baz puan tırmanarak yüzde 1.33 ile yedi haftanın zirvesini gördü.

Emtia

*Bloomberg Emtia Endeksi yüzde 0.8 gerileyerek bir haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.
*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 1 gerileyerek varil başına 68.05 dolar ile bir haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine geriledi.
*Londra Metal Borsası (LME) bakır yüzde 2 değer kaybıyla ton başına 6,172.00 dolara inerek bir haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesini gördü.
*Altın yüzde 0.1 kayıpla ons başına 1,222.85 dolara indi.

(13:25'te güncellendi)