Advertisement
HABERLER ABONE OL

Garanti Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdürü Tufan Cömert, Bloomberg HT'de Barış Esen'in Küresel Piyasalar programına konuk oldu.

Tufan Cömert, "Ekim'de enflasyonun nasıl geleceğini henüz hesaplayamıyoruz. Çünkü yapılacak yüzde 10 indirimin mallara nasıl yansıyacağını bilemiyoruz. Ancak burada seçilen ürünler enflasyon sepetinde olan ürünler ve bu uygulamanın doğrudan enflasyon sepetini etkileyecek bir indirim dalgası olması ihtimali var. Diyelim ki bu önlemlerle enflasyon aşağı indi ancak daha önce de konuştuğumuz gibi enflasyonda iki adet yapısal sorun mevcut. Bunlardan birisi ÜFE ile TÜFE arasındaki fark yüzde 22'ye yakın ve tarihi zirvesinde. Yani burada hala bir maliyet baskısı devam ediyor. Fiyatlar tüketici tarafında yüzde 10 düşse bileüreticiden gelen baskı zamana yayılarak devam edecek. Diğer sorun ise TL'deki değer kaybının birikimli etkisinin yine olumsuz etkilemeye devam etmesi" dedi.

Cömert, "Kur istikrar kazansa ve 6 civarında kalsa bile geçmişten gelen yüzde 60'a yakın devalüasyon sorunu enflasyonu etkilemeye devam edecek. Bir çok yerde sorun var. Bu ortamda Merkez Bankası'ndan yine yüksek miktarda bir faiz artırımı beklememek gerekiyor. Merkez belki koridorda bazı teknik ayarlamalar yapabilir ve bu kez piyasaların Merkeze çok tepki ver mediğini de görebiliriz. Çünkü bu önlemler işe yararsa, ilerleyen dönemde enflasyonda küçük de olsa bir gerileme görebiliriz" şeklinde konuştu.