Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD endeks vadeli kontratları, ABD ile Suudi Arabistan arasında artan siyasi gerilim ve ABD ile Çin arasındaki ticaret anlaşmazlığının kötüleşmesi ile birlikte, yatırımcıların tekrar temkinli duruş sergilemeleri sonucu düştü. Avrupa hisse senetleri, İtalya bütçesine ilişkin tartışmalar ve Brexit görüşmelerinin kritik son tarihin yaklaşmasına karşın kilitlenmesi dolayısıyla değer kaybetti. Maliye Bakanları, haftasonu Bali'deki IMF-Dünya Bankası yıllık toplantılarında küresel ekonominin kırılganlığına ilşişkin uyarılarda bulundu.

Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları, gösterge endeksin geçen hafta 23 Mart'tan bu yana en kötü haftalık düşüşünü gerçekleştirmesinin ardından yüzde 0.8 geriledi. Dow Jones ve Nasdaq vadeli kontratları ise sırasıyla yüzde 0.7 ve yüzde 1.1 düştü.

IMF'in bali toplantılarında çıkan genel mesaj, süregelen ticaret savaşlarının küresel büyümeyi halihazırda olumsuz etkilemesi ve bu sorunun çözüme kavuşturulması gerekliliği ile birlikte, küresel ekonominin zayıflamakta olduğu ve 2020 yılı sonuna dek daha da zayıflayabileceği şeklindeydi. IMF, tam donanımlı bir ticaret savaşının küresel üretimi 2020'de yüzde 0.8'in üzerinde aşındıracağı tahmininde bulundu.

Piyasalarda devam eden riskten kaçış eğilimi, Beyaz Saray ekonomi danışmanı Larry Kudlow'un Pazar günü yaptığı açıklamada ABD Başkanı Donald Trump'ın Suudi Arabistan'ın gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın Türkiye'de ortadan kaybolması ile ilgisinin saptanması durumunda bu ülkeye karşı "sert tedbir" alacağı uyarısında bulunması ile birlikte arttı.

Rakuten Securities'in Avustralya birimi baş operasyon yetkilisi Nick Twidale, "Kudlow'un yorumları ve ABD ile Çin arasındaki ticaret anlaşmazlığında iyileşme olmaması yatırımcıların bu hafta temkinli bir tutum almasına neden oldu," dedi ve "Geçen haftaki gelişmelerin ardından, halen olukça kırılgan ve hassas bir işlem ortamı var" şeklinde görüş bildirdi.