Advertisement
HABERLER ABONE OL

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak Uluslararası İş Forumu'nda konuştu.

Albayrak cari fazlada Ekim'de tüm zamanların rekorunun görülebileceğini kaydetti. Albayrak "Ekim ayında cari fazla vereceğimizi birçok ortamda ifade ettik. Belki tüm zamanların rekorunu kıracak bir rakam çıkabilir." dedi.

Albayrak ekonomiye dair "Adını dengelenme koyduğumuz bu süreçte beklentilerimiz dışında bir gelişme yaşamadık. 2019'a girerken makro ekonomik göstergeleri detaylı analiz ederek stratejilerimizi buna göre yaptık. Reel sektör ve bankacılık sektörümüzü güçlendiriyoruz. İkinci hedefimiz ise bütçemiz. 

Bütçe disiplininden taviz vermeden güçlü adımlarımızı atmaya devam edeceğiz. Yıl sonu bütçe hedeflerimiz planlanan şekliyle devam ediyor." değerlendirmesini yaptı.

"FIRSATÇILARA İZİN VERMEYECEĞİZ"

Bakan,gıda enflasyonuyla ilgili stratejik bir yol haritası hazırladıklarını belirterek "tarımda güçlendirilmiş veri altyapısıyla erken uyarı sistemini hızlı şekilde devreye alacağız...Teknolojiden de yararlanarak fiyatlardaki olası dalgalanmalara karşı gerekli tedibleri devreye alacağız, hal yasasını da en iyi şekilde uygulamaya koyacağız" diye konuştu.

Bu yapısal adımlarla enflasyonda önemli mesafenin alınacağını dile getiren Bakan "stokçularla mücadelemizi de en üst seviyede sürdüreceğiz..Fırsatçılara asla izin vermeyeceğiz" dedi.

"KURUN GELDİĞİ SEVİYE ORTADA"

Fiyatlarda aşırı yükselişe neden olan kur şoklarının ve belirsizliğin geçmişte bırakıldığını belirten Bakan "son bir ayda kurun geldiği seviye ortada, o kadar pozitif gelişmeler oldu ki ben iş dünyası temsilcilerinden 'Sayın Bakanım kur aşırı düştü inşallah daha düşmez değil mi' şeklinde mesajlar alıyorum. Bu güzel bir gelişme." yorumunu yaptı.

"KREDİ FAİZLERİ DAHA DA DÜŞECEK"

Albayrak şunları söyledi;

"kredi faizleri %50'lerin konuşulduğu ortamda yüzde 25'lerin altına inmeye başladı. Bu trend aralık ayında daha da düşecek"

"Son ÖTV düzenlemelerinin etkisiyle pozitif kasım ayını enflasyon tablosunda net göreceğimizi ümit ediyoruz.

Türkiye Ağustos ve Eylül'de karşı karşıya kaldığı girişimlere rağmen güçlü duruşuyla yoluna devam ediyor. Gerek uluslararası piyasalarda gerek yurt içi piyasalarda hazine olarak başarılı adımlar atmaya, ihaleler yapmaya, güçlü likidite süreci oluşturmaya devam ediyoruz.

Türkiye yatırımcı güvenini artırarak yoluna devam edecek.."