Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Rabobank Gelişen Piyasalar Kur Stratejisti Piotr Matys, Merkez Bankası'nın faiz kararında para politikası metninden sıkı para politikası konusunda "kararlılıkla" ifadesini kaldırmasının önemli olduğunu belirterek "Enflasyonda da düşüş var, Merkez Bankası beklentiden daha hızlı şekilde erken faiz indirimine gidebilir" yorumunu yaptı.

Türk Lirası'ndaki toparlanmanın hala kırılgan görünüme sahip olduğunu belirten Matys yüksek faiz oranlarının TL'yi destekleyen çok önemli bir etken olduğunu söyledi. Matys "Merkez Bankası'nın gelecek yılın ilk çeyreğinde faizleri mevcut seviyede tutacağını düşünüyorum. Enflasyon görünümü de düzelirse TL daha fazla değer kazanacaktır ve Merkez Bankası da gelecek yılın 2. yarısında faizi indirebilir." diye konuştu.

2019'un piyasalar açısından zorlu bir dönem olacağını kaydeden Matys, "ABD - Çin arasında devam eden ticaret savaşları var. Bu sorun yakın zamanda bitmeyebilir. Pozitif tarafa bakarsak; Fed'in faizleri gelecek sene sadece bir kez artırmasını bekliyoruz. Bu da TL ve diğer gelişen piyasalar için olumlu olacaktır. Ancak ticaret savaşları sürdükçe TL ve gelişen piyasa para birimlerinde toparlanma sınırlı olacaktır" yorumunu yaptı.

Piyasaların Türk hükümetinden hala ekonomik reformlar konusunda somut adımlar beklediğini dile getiren Matys "Yatırımcı güveninin artırılması için yapılması gereken çok şey var" ifadesini kullandı.