Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası piyasalar 2018'in son Fed toplantısına odaklandı. Son 2 yılda bir istisna dışında kısa vadeli faizleri her 3 ayda bir arttıran Fed'in 2018'in son toplantısında da faiz artırması ancak sonrasında daha yavaş adımlar atacağına dair sinyaller vermesi bekleniyor.

Bankanın Çarşamba günü faiz oranını 25 baz puan artırarak % 2.25 - 2.50 aralığına çekmesine neredeyse kesin gözüyle bakılıyor.

Ancak analistler faiz artışından ziyade "dot plot" olarak bilinen noktasal tahminlerin, Powell'ın konuşmasının ve açıklanacak metnin daha önemli olacağına dikkat çekiyor.

Mart ayı itibariyle Fed'in faiz artışlarına ara verebileceği ancak bu aranın sıkılaşma döngüsünün sonu olmayacağı konuşuluyor. MetLife Stratejisti Drew Natus son faiz toplantısından bu yana Dow Jones Endeksi'nin yaklaşık %6 düştüğünü hatırlatarak "Fed piyasaya zarar verebileceği konusunda endişeli" diye konuştu.

DOT PLOT BEKLENTİSİ

Uzmanlara göre, Fed'in dot plot olarak bilinen ve faiz öngörülerini yansıtan noktasal grafiklerde 2019 yılı için 3 olan faiz artışı beklentisi 2'ye indirilebilir.

METİNDE DEĞİŞİM OLUR MU?

Para politikası metninde 'FOMC'nin kademeli faiz artışlarının devam etmesini beklediğine' dair söylem muhtemelen çıkarılabilir.

Bank of America Merrill Lynch ABD Ekonomisti Michell Meyer "(Fed Başkanı) Powell şahin görünmeden güven verici olmalı. Kilit kelimeler; 'temkinli, sabırlı, riskler ve veriuye bağlı' olacak" yorumunu yaptı.

Meyer, dot plot'ta düşüşün piyasa dostu olacağını, piyasanın da halihazırda gelecek yıl için birden daha fazla faiz artışı fiyatladığını kaydetti.

Mizuho Securities ABD Şef Ekonomisti Steven Ricchiuto, "Fed'in daha ılımlılaşan tonlaması politika yapıcıların agresif faiz artış stratejisinden geri adım attığını gösteriyor. Bu da pozitif çünkü aşırı sıkılaşmadığına dair bir mesaj iletiyor" dedi.

Manulife Asset Management Şef Ekonomisti Megan Greene piyasanın ghiç faiz artışı beklememedinin aşırı tepki olduğunu belirterek ekonominin tüm kötümserliğie rağmen oldukça güçlğ olduğuna vbugu yaptı.

FAİZ ARTIŞI MI İNDİRİMİ Mİ?

Faiz artışları bir kenara, şimdiden faiz indirimleri de konuşulmaya başlandı.

Capital Economics ABD Şef Ekonomisti Paul Ashworth Fed'in resesyonu önlemek için 2020'de faiz indirmek zorunda kalacağını öngördü.

TRUMP ETKİSİ

ABD Başkanı Donald Trump faiz artışı istemediğini ve Fed'e bu yöndeki eleştirilerini sıklıkla gündeme getiriyor.

Başkan son olarak "Aralık'ta faiz artışı aptalca olur, ama ne diyebilirim ki?" yorumunu yapmıştu.

Marketwatch