Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Sabancı Holding'in CEO'su Mehmet Göçmen Bloomberg HT'deki Finans Merkezi programında Gökhan Şen'e konuk oldu.

Türkiye ekonomisindeki son durumu değerlendiren Göçmen ekonominin uzunca süredir biraz daha soğumaya ve dengelenmeye ihtiyacı olduğunu, bugün de bu sürecin içinde olunduğunu söyledi.

Göçmen "Türkiye açısından bu iyi yönetilmesi gereken bir süreç ve şu ana kadar da başarılı yönetildi. Buraya kadar ne dersler çıkardık, buradan yeni yol haritamızı nasıl belirleyeceğiz, bu soruları sormalıyız." şeklinde konuştu.

Yeni bir büyüme modeline geçilmesi gerektiğini belirten Göçmen "bunun içinde inşaat boyutunun biraz daha azaldığı, sermayemizi de kullanarak iş yapma alışkanlığımızın olacağı yeni bir döneme girmeliyiz" yorumunu yaptı. Göçmen yüzde 5'in üzerinde büyüme oranlarına ulaşılması gerektiğini kaydetti.

Türkiye'nin 2 önemli değişim ihtiyacı olduğuna vurgu yapan Göçmen "Biri yeni istihdam yaratacak büyüme modelimiz ne olacak? 2. değişim de üretimde teknolojiyi kullanarak daha yüksek verimle üretim yapılması. Bu da insanların bu alanda yeniden yetiştirilme ihtiyacı ortaya çıkarıyor, bu da orta uzun vadeli birşey.

"DEĞİŞİMDEKİ KİLİT SÖZCÜK GÜVEN"

Göçmen sözlerini şöyle sürdürdü "Aslında yaratılacak 2 istihdam alanı var. Biri tarım. İnsanları kendi coğrafyalarında istihdam edebilir haline getireceğiz, 2. olarak turizmi daha yaygın hale getireceğiz. Bu ikisinin de ortak paydası güven ortamı..Türkiye'nin değişimdeki kilit sözcüğü güven. Bu güven ortamının biz tüm paydaşlar olarak milli seferberlik ruhu ile dünyaya nasıl yeni bir Türkiye başarı öyküsü anlatacağız ve uygulayacağız, bugünkü durumdan çıkıp yeni bir büyüme modeline girilmesinin kilit noktaları bunlar olacak"

"KUR DENGELENME DÖNEMİNDE"

Faiz ve kur beklentisini de paylaşan Göçmen kurların geçen yaz sonuna kadar yükselmesini gerektiren ortam olmadığını, şu an kurun dengelenme döneminde olduğunu söyledi. Göçmen "Bu tabii tekrar dalgalanma olamayacak anlamına gelmiyor. Bizim yapmaya çalıştığımız doğru risk değerlendirmesi yaparak riskleri en düşük maliyette yönetebilecek altyapıları oluşturmak"

Kurum olarak bizim şu an tek bir Döviz pozisyonumuz yok. Enerji işimiz de buna dahil. Hızla nakit yönetimini daha verimli hale getirip borçları yönetilebilir hale getirdik." yorumunu yaptı. 

Göçmen risk yönetimine ve nakit yönetimine öncelik verdiklerini, uzun vadede ise teknoloji ve dijital dönüşümü iyi kullanarak yeni teknolojiye dönüştürdüklerini kaydetti.

"2018'DE İYİ BİR YIL GEÇİRDİK"

2018'de zorlu koşullara rağmen iyi bir yıl geçirdiklerini belirten Göçmen "2019'a da aynı hızla giriyouz, orta ve uzun vadeli planlarımızda değişiklik olmaz. Eğer Türkiye'ye güvenmeseydik Akbank'a sermaye artışı kararını da vermezdik. Bu güven bugün geçmişten daha fazla devam ediyor. Bugün bizim liderliğimize ülkenin geçmişten daha fazla ihtiyacı var. O yüzden 2019'a da tabii ki temkinli ama ana yönümüzden de taviz vermeden devam ediyoruz" şeklinde konuştu.