Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Bloomberg HT'deki Akıllı Para programında Açıl Sezen'in sorularını yanıtlayan Continuum Economics Gelişen Piyasalar Kıdemli Ekonomisti Francesca Beausang TCMB'den bu sene piyasa beklentilerinin üzerinde, 700 baz puan faiz indirimi beklediklerini söyledi.
Beausang yıl sonu kur tahminini de paylaştı.

Beausang ucuz değerlemeler, Çin - ABD ateşkesi ve Fed sıkılaşmasında duraksamanın gelişen piyasalara girişlere neden olduğunu belirtti.

Beausang "ABD - Çin arasında anlaşma olmayacak, aksine bahara kadar belirsizlik olacak. Bu da gelişen piyasalardaki ralliyi riske atıyor. Bunun yanı sıra Güney Afrika, Endonezya ve Hindistan'daki seçimler de soruna neden olacak. Yani rallinin devam etmesi için bir katalizör yok. Ülke bazında hareketler göreceğiz" diye konuştu.

Türkiye'nin kendine özgü problemleri olduğunu belirten Beausang gelecek aylarda TL'de zayıflama olabileceğini, yılın son çeyreğinde kurun 5.9'lara gidebileceğini bildirdi. Beausang Türkiye ekonomisindeki risklere dikkat çekerek "Çok zorlu bir enflasyon görünümü var, alınan önlemlerin de çok etkili olabileceğini sanmıyorum. Merkez Bankası'ndan 3. çeyrekten itibaren faiz indirimi bekliyoruz. Bu yıl sonu itibariyle 700 baz puan faiz indirimi olabilir, faiz indirimleri de TL'yi etkileyecek" yorumunu yaptı.