Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Geçen haftayı %0.5'lik artışla 5.27 seviyelerinde tamamlayan kur bu sabah saatlerinde en düşük 5.2737, en yüksek 5.3166'yı gördü. Euro %0.5 artışla 6 seviyesini aşarken sepet kur % 0.6 artışla 5.64'te seyrediyor.

S&P NOTU TEYİT ETTİ

Piyasanın merakla beklediği not kararı Cuma gecesi açıklandı. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's (S&P) Türkiye'nin kredi notunu  "B+", görünümü durağan olarak teyit etti.

Açıklamada son dönemde Türkiye'nin finansal ve dış ödemeler dengesindeki eylemlerinin temel ekonomik hassasiyetleri çözmektense ortaya çıkan semptomları hafifletmeye odaklandığı belirtilirken "Buna rağmen otoritelerin düşük net kamu borcu seviyesi nedeniyle mali manevra alanı olduğuna inanıyoruz." değerlendirmesinde bulunuldu.

QNB Finans Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdürü Serdar Pazı Bloomberg HT'ye not kararının piyasaya fazla etkisinin olmayacağını söyledi.

MERKEZ'DEN LİKİDİTE HAMLESİ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası hafta sonu zorunlu karşılıklarda değişikliğe gitti. Merkez Bankası, Türk lirası zorunlu karşılık oranlarının 1 yıla kadar vadeli mevduat / katılım fonları ile 3 yıla kadar vadeli diğer yükümlülüklerde 100 baz puan, diğer vade gruplarında 50 baz puan indirilmesine karar verdi.

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya geçen hafta piyasada likidite adımı atıllabileceği mesajını vermişti.

Serdar Pazı "Bu adım sinyal niteliğinde algılanmalı. ABD-Çin ticaret görüşmeleri iyimser ton aldığı için gelişen ülke para birimleri haftaya sınırlı değer kazancıyla başladı, TL de onlardan biraz daha geride başladı ama çok farklılık yok. Dolayısıyla bunun sıkı para politikasından vazgeçiş olarak değerlendirilmediğini görüyorum ama daha büyük adımlar atılırsa bu yeniden sorgulanacaktır" yorumunu yaptı.

 

PİYASADA BU HAFTA

Bugün içeride konut satışları, Bloomberg HT Tüketici Güveni verisi açıklanıyor.

Çarşamba günü Fed'in Ocak ayına ait toplantı tutanakları piyasaların radarında olacak. Fed Ocak toplantısında faiz konusunda esnek davranacaklarını, bekle gör politikası izleyeceklerini bildirmişti.

ABD piyasası bugün tatil nedeniyle kapalı olacak.