Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

(14:50'de güncellendi)

Avrupa hisse senetleri, yatırımcıların küresel ticaretin görünümüne ilişkin yeni işaretler beklemeleri ile birklikte, Asya'daki karışık seyrin ardından gerilerken, ABD endeks vadeli kontratları hafif düştü. ABD doları yükseldi ve ABD Hazine tahvilleri yatay seyretti.

Stoxx Europe 600 Endeksi, iki günlük yükselişin ardından, HSBC Holdings'in hayal kırıklığı yaratan kar rakamı ve bölge merkez bankasından gelen işaretlerin artan bir şekilde güvercin tonda olması ile birlikte, bankaların öncülüğünde düştü. Otomobil üreticileri de, Avrupa Birliği'nin (AB) ABD'nin ithal araçlara ek gümrük vergisi getirmesi durumunda misilelem yapacağını kaydetmesinin ardından baskı altında. Nasdaq, Dow Jones ve  Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları, traderların dikkatlerinin ABD ile Çin arasındaki ticaret görüşmelerinin sonraki turuna çevirmeleri ile birlikte gafifçe geriledi. İtaşya tahvilleri değer kaybederken, Avrupa tahvillerinin çou değer kazandı.

Asya'da, Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda, parlamentoya yaptığı konuşmada, merkez bankasının ihtiyaç duyulursa eksta parasal genişlemeye gidebileceğini söyledi ve bu açıklama Topix endeksi'ni yükseltirken, yenin zayıflamasına yol açtı. Çin'de işlem gören hisse senetleri fazla değişmezken, Hong Kong hisseleri düştü.

Kar sezonunun sonunun yaklaşması, Fed'in son toplantısının tutanakları ve Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) bu haftaki toplantısı ve ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin ile ticaret anlaşmasına avrabilmek için 1 Mart'ta sona erecek ateşkesi uzatma niyeti ile birlikte, yatırımcıların dikakte alacağı oldukça fazla konu var. Küreseş büyümenin görünümüne ilişkin belirsizlik her yerde etkisini sürdürürken, traderlar dünyanın en büyük iki ekonomisi ABD ve Çin'in Salı günü Washinton'da yeniden başlayacak olan ticaret görüşmelerinden iyi haberler gelmesini umut ediyor.

Saxo Bank başekonomisti Steen Jakobsen, Bloomberg Television'dan Anna Edwards'a yaptığı değerlendirmede, "Yaklaşmakta olan bir resesyon var," dedi ve piyasanın ABD ile Çin arasında ticaret anlaşması konusunda aşırı iyimser olduğuna dikkat çekerek, "Zamanıın uzatılması her iki taraf için de Pirus zaferi olur, zira bunun somut etkisi olmaz" şeklinde görüş bildirdi.

Diğer taraftan, sterlin, İngiliz ve Avrupalı yetkililerin tartışma yaratan İrlanda sınırı konusunda yeni bir yasal metin üzerinde çalışması ile birlikte yatay seyretti. Avustralya doları, ülke merkez bankasının tüketici harcamalarına ilişkin endişelerini yeniden dile getirmesinin ardından eksiye döndü. Altın Nisan ayından bu yana en yüksek seviyesine çıktı ve Batı Teksas petrolü (WTI) yaklaşık üç ayın en yüksek seviyesi yakınında seyretti.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Fed Çarşamba günü son politika toplantısının tutanaklarını açıklayacak. Avrupa Merkez Bankası da Perşembe günü toplantı tutanaklarını yayımlayacak.
*Kanada Merkez Bankası Başkanı Stephen Poloz Perşembe günü konuşma yapacak. AMB Başkanı Mario Draghi Perşembe günü konuşacak ve Avustralya Merkez Bankası Başkanı Philip Lowe parlamento önüne çıkacak.
*Endonezya Merkez Bankası Perşembe günü faiz kararını açıklayacak.

Hisse Senetleri

*S&P 500 endeks vadeli kontratları Londra saati ile 10:38'de yüzde 0.2 aşağıdaydı.
*Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.4 ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük düşüşünü gerçekleştirdi.
*MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi yüzde 0.1 geriledi.
*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.4 düştü.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.2 yükseldi.
*Euro dolar karşısında yüzde 0.1 düşerek 1.1305 seviyesine indi.
*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.2 değer kaybederek 110.80 seviyesine düştü.
*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.05'ten az düşerek 1.2919 seviyesine geriledi.
*MSCI Gelişen Piyasa Paraları Endeksi yüzde 0.1 düştü.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan düşüşle yüzde 2.66 seviyesine indi.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi iki baz puan gerileyerek yüzde 0.09 ile bir haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesini gördü.
*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan düşerek yüzde 1.153 seviyesine geriledi.
*İtalya ve Almanya'nın 10 yıllıklarının faiz farkı yedi baz puan yükselerek 2.7226 yüzde puanı ile bir haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine ulaştı.

Emtia

*Bloomberg emtia Endeksi yüzde 0.3 tırmanarak bir ayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.
*Brent eptrolü yüzde 0.5 düşerek varil başına 66.20 dolara indi e bir haftayı aşkın süredir ilk kez aşağı yönde hareket etti.
*Londra Metal Borsası (LME) bakır yüzde 0.2 düşerek ton başına 6,264.00 dolara geriledi ve son bir haftada ilk kez düştü.
*Altın yüzde 0.2 değer kazanarak ons başına 1,329.30 dolar ile 10 ayın zirvesine ulaştı.

(14:50'de güncellendi)