Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Bloomberg HT'deki Akıllı Para programına konuk olan Rabobank Gelişen Piyasalar Stratejisti Piotr Matys piyasa beklentilerini anlattı.

Matys Fed'in son dönemdeki politika tutumunun gelişen piyasaları destekleyici olduğunu, Fed'den bu sene faiz artışı beklemediklerini söyledi. Matys "Biz gelecek sene Fed'den indirim bekliyoruz. Piyasalar da Fed'den faydalanıyor. ABD - Çin ticaret savaşlarına dair iyimserlik de var, bu da destekleyici" dedi.

Türkiye'de hane halkının kurdaki düşüşü dolar almak için fırsat olarak gördüğünü, bunun da güven kaynaklı olduğunu belirten Matys geçen yıl TL'nin hızlı değer kaybının güveni olumsuz etkilendiğini ifade etti.

Dolar/TL 'nin son birkaç aydır dar bantta hareket ettiğini hatırlatan uzman, enflasyon görünümü iyileşene kadar Merkez Bankası'nın sıkı para politikasını sürdürmesi ve Fed'in sıkılaşma döngüsünü durdurmasıyla kurda kısa vadede 5 seviyesine doğru gerileme olabileceğini belirtti. Matys bu seviyelerin sürdürülebilir olması için ise hükümetin yapısal reformları ivmelendirmesi gerektiğine dikkat çekti.

MERKEZ'DEN FAİZ İNDİRİM BEKLENTİSİ

Merkez Bankası'nın dikkatli hareket ettiğini, ilk faiz indiriminin yılın ortalarında gelebileceğini ifade eden Matys "faiz indirimi Haziran veya Temmuz'da olabilir, politika faizi yılı %20'lerde kapatabilir" diye konuştu.

"İSTİKRARLI SEYİR BEKLİYORUZ"

Bank of Tokyo Mitsubishi FX Stratejisti Lee Hardman ise Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede Lira'da istikrarlı seyir beklediklerini belirterek "Fed'in yılın ileriki dönemlerine kadar faiz artıracağını düşünmüyorum, bu da Lira için olumlu. Ancak MB'nin faiz indirimine dair beklentiler var, bu TL için negatif bir şok olur." diye konuştu.