Advertisement
KÜLTÜR SANAT ABONE OL

Kültür Sanat-Sen Genel Başkanı Yavuz Demirkaya, İstanbul Tophane'de galeri açılışına baskın yapan saldırganların yönlendirildiğini belirterek, "Hükümetin, özellikle Kültür ve Turizm Bakanının çıkıp bu olayı şiddetle kınaması gerekiyor. Bu yapılmazsa, saldırıyı yapanlar kendilerini haklı olarak görecektir" dedi.

Demirkaya yaptığı açıklamada, 22 Eylül akşamı İstanbul Tophane Boğazkesen Caddesi'ndeki sanat galerilerine yapılan saldırıları şiddetle kınadıklarını belirtti. Bu saldırının İstanbul'da olmasının da manidar olduğunu ifade eden Demirkaya, "Bir megapolde ve Avrupa kültür başkentinde yaşanması bizi sıkıntıya sokmuştur. Bunu yapanların, bu işi planladıklarını düşünüyorum. Çünkü 20-25 kişi oradan geçerden, böyle bir saldırıda bulunmaları mantıklı değil, hazır oldukları görünüyor. Bu olayda saldırganların yönlendirildiğini düşünüyorum. Bunun arkasının sorgulanması ve faillerinin yakalanması gerekir. Bunu sanat ve kültüre yapılmış, çağdaş yaşama yapılmış, en bir saldırı olarak nitelendiriyoruz. Bu aslında insanların anayasal haklarına yönelik bir saldırıdır. Bu bir zorbalıktır" diye konuştu.


HÜKÜMET KINAMALI, YOKSA SALDIRGANLAR HAKLI OLUR


Dünyaca ünlü piyanist İdil Biret'in Topkapı Sarayı'ndaki konserinin de "içki içiliyor" gerekçesiyle sabote edilmeye çalışıldığını anımsatan Demirkaya, sözlerini şöyle tamamladı:

"Maalesef ülkenin birçok yerinde bu tür olaylara müsamaha gösterildiğini düşünüyoruz. İnsanların yaşam alanlarına, temel hak hürriyetlerine müdahaledir ve bunlar kabul edilemez. Anayasal bir suçtur. Bu nedenle hükümetin, özellikle Kültür ve Turizm Bakanının çıkıp şiddetle kınaması, bu konuyla ilgili gerekli her türlü işlemin yapılacağına dair bir söz vermesi gerekiyor. Bu yapılmazsa, saldırıyı yapanlar kendilerini haklı olarak görecektir diye düşünüyorum."