Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Amerikan Başkanı Barack Obama ve  Çin Başbakanı Wen Jiabao dünya ekonomisinde küresel bir toparlanma için yakın işbirliği yapma sözü verdi.

Ancak, kameralar önündeki bu sıcak mesajların aksine, iki liderin kapalı görüşmesinde Başkan Obama Çin'in para birimi yuan konusunda tonunu sertleştirdi.

Obama, Çin Başbakanı'na "aramızdaki en önemli mesele yuanın değeri" dedi ve Çin'e  "yuanı değerlenmeye bırakın" baskısı yaptı ve Çin'den yuanı değerlenmeye bırakması için daha hızlı hareket etmesini istedi.

Wen Jiabao ile görüşmesinde Obama, ülkesinin Çin'den yuanın değeri konusunda daha fazla adım görmek istediği mesajını açıkça verdi.

Çin'in para birimi yuanın aşırı değersiz olması ABD'ye karşı Çin'e dış ticarette avantaj sağlması sebebiyle ABD'de bazı senatörler Çin'in "Döviz manipülatörü" olarak nitelendirilmesini talep ediyor.

Obama ile görüşmesinde Washington'un baskısını yakından hisseden Çin Başbakanı Wen Jiabao ise ülkesinin para politikasını savunarak, ülkesinin ABD ile iilişkilerde dış ticaret fazlası istemediğini ifade etti.

ABD'nin Çin'e yuan politikasını değiştirmesi konusundaki taleplerinin yanlış olduğunu  ifade eden Jiabao, " ABD'nin istediği gibi yuanın değeri % 20 ile % 40 artarsa, kaç Çinli şirketin batacağını ve kaç Çinli'nin işsiz kalacağını bilmiyoruz. Bu, Çin toplumu için büyük bir sarsıntı olur" iddiasında bulundu.

Wen Jiabao "Başkan Obama burada işsizlik konusunda baskı altında; ancak benim sırtımdaki baskı daha fazla" dedi.

ABD'deki işsizlik sorununun kendi ülkesi ile karşılaştırılamayacağını öne süren Jiabao, "Çin'de her yıl 24 milyon kişi işgücü piyasasına giriyor " hatırlatmasını da yaptı.