HABERLER ABONE OL

TÜSİAD tarafından hazırlanan ''Türkiye İçin e-Devlet Yönetim Modeline Doğru: Mevcut Durum Değerlendirmesi ve Öneriler'' raporu, Sheraton Oteli'nde düzenlenen bir seminer ile tanıtıldı. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, bilgi iletişim teknolojileri alanında son 20 yılda önemli gelişmeler sağlandığını söyledi. E-devlet konusunun yeni bir yaşam tarzı haline geldiğini belirten Yıldırım, vatandaşların çarşı pazar işlerinin yanı sıra kamu ile olan işlerini de artık e-devlet ile yürüttüğünü dile getirdi.

E-devlet'in klasik bürokrasiden elektronik bürokrasiye geçişi sağlayacak yeni bir süreç olduğunu ancak bunun tek seferde yapılacak bir iş olmadığını ifade eden Yıldırım, bu süreci ucu açık bir süreç olarak tanımladı. İnternetin 1969'da ilk olarak ABD'de askeri amaçla kullanılmaya başlandığını ve bunun hiç kimsenin dikkatini çekmediğini hatırlatan Yıldırım, ''Aynı tarihte Ay'a insanlı araç gönderildi. Bütün dünya onunla meşgul oldu. Aradan yıllar geçtikten sonra 1990'larda başlayan internet furyası artık hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline geldi. O zamanlar fark edilmeyen bu buluş, bugün insanların, bireylerin vazgeçilmez bir aracı haline geldi. Günden güne internete, mobil iletişime bağımlılığımız gittikçe artıyor'' dedi.

Türkiye'nin internet kullanımında Almanya, Rusya, Fransa ve İngiltere'den sonra 5. sırada olduğuna dikkati çeken Yıldırım, Türkiye İstatistik Kurumu rakamlarına göre, Türkiye'de internet kullanımının yüzde 43 olduğunu, bu rakamın AB'de yüzde 58, dünyada ise yüzde 28 olduğunu söyledi.

E-DEVLET'TE YENİ İŞLEMLER

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, e-devlet kapısının açılışının 2008'de yapıldığını hatırlatarak, "E-devlet'te bugün itibarıyla sunulan hizmet sayısı 194. Açtığımızda 22'ydi. Günlük ortalama ziyaretçi sayısı 1 milyon 300 bin. Kayıtlı şifre almış 453 bin 75 kullanıcı var. M-devlet hizmetinde ise 10 bin kayıtlı kullanıcı bulunuyor'' dedi.

Ulusal Yargı Ağı Projesi, Emniyet Genel Müdürlüğünün araç sorgulama hizmeti ve Sosyal Güvenlik Kurumu'nun hizmet döküm işlemlerinin en yoğun olarak ziyaret edilen işlemlerin başında geldiğine işaret eden Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti:

''Sisteme yeni dahil olan işlemler ise şöyle: Emniyet Genel Müdürlüğü birinci el araç satışı, Milli Savunma Bakanlığının asker sevki bilgi edinme başvuru işlemleri, Sanayi Ticaret Bakanlığı tüketici işlemleri başvuru ve sorgulama hizmetleri, TBMM'den randevu alma hizmetleri, araç muayene hizmetleri. Bunlar internet üzerinden sorgulanıyor, takip ediliyor.

3 ay içerisinde de yurtdışında yaşayan vatandaşlarımıza şifre dağıtılacak ve vatandaşlarımız internet üzerinden konsolosluk hizmetlerini görebilecekler. Tapu bilgileri sistem üzerine online randevu sistemi ile dahil edilecek. Belediyelerde e-vergi uygulaması başlayacak. Kredi Yurtlar Kurumu sorgulama ve başvuru hizmetleri sisteme dahil edilecek.''

Yıldırım, bürokrasinin bilgisayar tuşlarından hizmet vermesine bir direnç olmasının doğal olduğunu, buna şaşırmadıklarını, bu direnci günden güne aştıklarını anlattı. İnternetin, dünyada demokrasiyi geliştirdiğini, 2 milyar insanın birbiri ile 24 saat konuşarak dünya barışına katkı sağladığını vurgulayan Yıldırım, bilgi iletişim teknolojilerinin Türkiye'nin itici gücü, lokomotif gücü olabileceğini söyledi. Artık alın terinin yerini akıl terinin aldığını ifade eden Yıldırım, ''Bir işsize fabrika kuralım derken kişi başına 50 bin lira para harcayacağız. Bu para bilişim sektöründe 5 bin lira. İşte Türkiye'nin istihdam sorununu çözecek fevkalade bir alan. Genç nüfus diyorsanız o da bizde. Türkiye bu alanda çok ciddi hamleler yapmalıdır'' diye konuştu.

Yıldırım, bakanlık olarak bilişime yönelik bir teşvik çıkardıklarını ve bilişim alanında çalışacaklara destek olacaklarını dile getirerek, ''Bu fonun yıllık miktarı 300 milyondur. Bunu sektördeki oyuncular veriyor ama kullanımı konusunda maliye ile henüz anlaşamadık. Onu da çözeceğiz. Biliyorsunuz maliyenin hikayesini... Bir adam denizde yüzerken 'boğuluyorum diye bağırmaya başlamış, sahildeki gitmiş, ver elini kardeşim demiş, elini geri çekmiş diğeri. 'Al elimi' deyince atlıyor. 'Yahu sen Maliye Bakanı mısın? demiş. Boğulurken bile almayı düşünüyor. Bütün dünyada Maliye Bakanları alma ağacının altında büyümüştür. Bu da doğrudur. Devletin paraya ihtiyacı var'' dedi.

''BU İNTERNET ÇOK İYİ BİR ŞEY''

Bilgi toplumu projesinin gençlerle başarılacağına işaret eden Yıldırım, onun için çalışmaya okullardan başladıklarını söyledi. Türkiye'nin her tarafındaki okullarda genişbant internet erişimi olduğunu anlatan Yıldırım,

''Sayısal uçurumun ülkemizde olmaması için her tarafta aynı yaptık. Bunun bir bedeli var ama devletin görevi, vatandaşına 'orada otur' diyorsan, onun ihtiyaçlarını göreceksin, okulunu, yolunu yapacaksın, sağlık hizmetlerini vereceksin. Vereceksin ki çocuğunun geleceği için maceraya atılmasın, bilinmeze göç etmesin. Biz bugün terörü neden yaşıyoruz, sebebi budur. Vaktiyle kalkınmada zenginlik merkezlerini yurdun her köşesine adil dağıtamadığımız için doğudan batıya göçü engelleyemedik ve bu sorunlar önümüze çok büyük faturalar çıkardı. Artık bu yanlışı yapmamamız gerekir.

''Okullardaki internet paralarını bakanlık olarak karşıladıklarını ancak bazı bilgi teknolojileri sınıflarının kapılarının bozulur diye kapalı olduğunu'' ifade ederek, sözlerini, ''Bu internet çok iyi bir şey. Herkese lazım. Var ya pazarlarda, 'çaya çorbaya limon' diye bağırıyorlar. Herkes kullansın, bol bol kullansın. Biz de onların daha çok kullanmaları için her türlü hizmeti yapmaya hazırız'' diyerek sözlerini tamamladı.

Advertisement