Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Olumsuz hava şartları nedeniyle rekoltenin azalacak olması, dünya genelinde arpa ve buğday fiyatlarının artmasına yol açtı. Bu artışlar, fiyatıyla rekabetçi konumda daha ucuz olan mısıra olan ilgiyi artırdı.

Uluslararası hububat konseyinin raporuna göre, Temmuz 2010 / Haziran 2011 döneminde dünya mısır üretiminin, geçen yılın 20 milyon ton üzerinde 829 milyon ton seviyelerinde gerçekleşmesi bekleniyor.

Abd ve Afrika'da rekolte beklentilerinin iyileşmesinin dünya mısır üretimi öngörüsünü yükselttiği belirtilen raporda, küresel ekim alanının geçen yıla göre yüzde 1,7 oranında artmasının beklendiğine vurgu yapıldı.

Dünya mısır tüketiminin geçen sezona göre 17 milyon ton artışla rekor seviye olan 837 milyon tona ulaşacağı öngörülürken, bir önceki raporna göre üretim tahmini 7 milyon ton arttı.

Yem, endüstriyel ve gıda kullanımındaki artışların dünya mısır üretimi öngörüsünü yükselttiği belirtiliyor. Mısırın alternatif yemlik hububatlara karşı fiyat rekabetinin giderek artmasıyla yem olarak kullanım öngörüsünün belirli miktar artarak 486 milyon tona ulaşacağı tahmin ediliyor.

Dünya mısır ticaretinin, 2010/2011 döneminde, geçen yılın 4 milyon ton üzerinde, son üç yılın en yüksek düzeyi olarak 89,9 milyon ton seviyelerinde gerçekleşeceği öngörülüyor.

Dünya dönem sonu mısır stoklarının ise geçen yılın 8 milyon ton altında 135 milyon ton düzeyinde gerileyeceği; ABD'nin kapanış stoklarının ise 3,4 milyon ton düşerek 32,8 milyon tona ineceği tahmin ediliyor.