HABERLER ABONE OL

Çin, gemicilik, taşımacılık, enerji, ticaret, ileri teknoloji, turizm, bankacılık ve kültür alanlarını ilgilendiren anlaşmalar Yunan ekonomisineadeta nefes aldıracak. Çin'in bu adımı, özellikle Akdeniz'in en büyük limanlarından biri olarak kabul edilen pire limanı üzerinden Çin mallarını Avrupa'ya taşımayı amaçlıyor. Bu nedenle Pire ve Selanik limanlarında söz sahibi olabilmek için büyük yatırımlar yapmayı hedefliyor.

Jiabao,Çin'in amacının, “ekonomik kriz ile karşı karşıya bulunan Yunanistan'a ve Avrupa kuşağındaki diğer ülkelere yardımcı olmak olduğunu, Yunan Hükümeti'nin de almış olduğu önlemlere güvendiğini ve Yunanistan'daki yatırımlarını arttırmayı planladığını" ifade etti.

Çin Başbakanı, istikrarlı Euro'yu destekleyeceğini ve portföyünde tuttuğu Avrupalı hükümetlerin tahvillerinin miktarını azaltmayacağını söylemesinin ardından, AB'nin, Çin'i piyasa ekonomisi olarak kabul etmesi gerektiğini, karşılığında, telif hakkının korunmasını ve karşılıklı ticaretin artırılmasını önerdi.

Yunanistan'ın krizden çıkmaya başladığını ifade eden Çin Başbakanı, ''Yunanistan'ın borç krizinden çıktığını görmek memnuniyet verici. Yunanistan'ın geleceğinden eminiz'' dedi.

Advertisement