Advertisement
HABERLER ABONE OL

ILO, “İstihdam Dünyası 2010: Bir krizden başka bir krize doğru” raporunda istihdam piyasalarında durgunluğun devam etmesi , bazı ülkelerde sosyal ortamın kötüleşmesine yol açacağına işaret etti.

Küresel ekonominin zayıf da olsa kriz sonrasında büyümeye başladığını, bu büyümenin Asya ve Güney Amerika’da istihdam artışı getirdği belirtilen raporda, Asya ve Güney Amerika dışındaki ülkelerde, iş piyasasının giderek bozulma göstermeye başladığını, çalışanların iş bulma imkanlarının azaldığına dikkat çekildi.

Bu nedenle iş piyasasında toparlanmanın daha once açıklandığı gibi 2013’te değil 2015’te başlayacağına işaret edilen rapora göre, gelişmekte olan ülkelerde istihdamda ufak bir kıpırdama yaşanmasına rağmen, işsizlikte kriz öncesi seviyelere dönüş için 8 milyon kişinin çalışma hayatına geri dönmesi gerekiyor.

ILO çalışmasında, 150 ülkeden 25 ülkede finanasal kriz nedeniyle sosyal patlamaların yaşandığı açıklamalarına da yer veriliyor. Sosyal patlamaların birçoğunun gelişmiş ekonomilerde yaşandığına da  dikkat çekiliyor.

Çalışmada krizde 4 milyon inasın artık iş aramayı bıraktığını belirtilirken, 82 ülkedeki işsizlerin üçte ikkisinin de yaşam kalitelerinin kriz süresince 2006 yılınn gerilerine düştüğüne işaret ediliyor.