Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

ANKARA (A.A) - 11.10.2010 - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ve Suriye'nin Doğu Akdeniz ve Ortadoğu'da barış, güvenlik ve istikrarın sağlanması konusunda kilit konumundaki iki ülke olduğunu söyledi.

Başbakan Erdoğan, Suriye'ye hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında ziyaretine ilişkin bilgi verdi.

Suriye'ye günübirlik bir ziyarette bulunacağını belirten Erdoğan, bu ziyaret sırasında gerek ikili ilişkilerin gerekse geçen hafta pazar günü Yüksek Düzeyli Stratejik Konseyin yaptığı toplantıyla bölgesel gelişmelerin değerlendirileceğini ifade etti.

Erdoğan, şunları kaydetti:

''Lazkiye'de yapılan toplantıdan sonra yine bu yıl içerisinde Türkiye'de Başbakanlar düzeyinde bir toplantı yapıp, bu toplantıda bu sürecin yıl sonu itibarıyla bir değerlendirmesini yapacağız.

Türkiye, Suriye, Ürdün, Lübnan arasında dörtlü başlattığımız çalışmalar kararlılıkla devam ediyor. Sürece ilişkin olarak da tabii ki bölgede olumlu gelişmeler söz konusu ama bütün bu çalışmaların yanında özellikle de Türkiye-Suriye olarak aramızdaki gerek siyasi, gerek ekonomik, ticari, kültürel ilişkilerin iktidarımız döneminde kazandığı ivme gerçekten her iki ülke yönetimlerini de, halklarını da olumlu istikamette etkileyen bir süreç. Bunu bundan sonraki yıllarda da aynı kararlılıkla devam ettireceğiz.''

Ortadoğu'daki barış sürecinde Türkiye ve Suriye'nin etkinliğinin çok farklı olduğunu vurgulayan Başbakan Erdoğan, ''Bunun üzerinde ısrarla duruyoruz. Irak, Lübnan gibi bölgesel meseleler de hepimizi de yakından ilgilendiren konular var. Türkiye ve Suriye Doğu Akdeniz ve Ortadoğu'da barış, güvenlik ve istikrarın sağlanması konusunda da kilit konumundaki iki ülke'' diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, bugünkü ziyaretini tamamladıktan sonra Türkiye'ye dönüşte bu konularla ilgili değerlendirmesini yeniden paylaşacağını söyledi.