Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

TBMM (A.A) - 12.10.2010 - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, emekli aylıklarına yapılan zammın yetersiz olduğunu öne sürdü. ''Söylem ile verilen gerçek zam arasında fark var'' diyen Kılıçdaroğlu, emeklilerin aylıklarını aldıklarında bunu göreceğini söyledi.

Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, tarımda kendi kendine yeten 7 ülkeden biri olan Türkiye'nin, bu özelliğini kaybettiğini, ''besiciliğin öldürüldüğünü'', 25 yıldır ilk kez donmuş et ithalatı yapıldığını, süt tozu ve tereyağı ithalatının başlayacağını ifade etti.

Kılıçdaroğlu, ''Çiftçi, besici kardeşime söylüyorum: Oy verdiğin AKP'nin gerçek yüzünü gör. Senin alın terini sömürür. Oy verdiğin sürece seni daha da zor duruma sokacaktır'' diye konuştu.

Mevcut iktidar döneminde büyükbaş ve küçükbaş hayvan sayısında 4.5 milyon azalma meydana geldiğini belirten Kılıçdaroğlu, ''Bir Avrupalı yılda 75 kilo kırmızı et tüketiyor. Türkiye'de 6 kilo tüketiliyor. Bizim insanlarımız et yemesini bilmiyor mu? Biliyor. Ama nasıl alacak? Sorun orada. Onun için besiciye de çiftçiye de sesleniyorum: AKP'ye güvenmeyin. Onun derdi sizin sorununuz çözmek değil'' dedi.

Kılıçdaroğlu, Türkiye'de dünyanın en pahalı etinin tüketildiğini ifade ederek, ''Bize layık gördükleri budur. Kendi kendine yeten bir ülkede dünyanın en pahalı etini yediriyorsunuz'' diye konuştu.

Et ve Balık Kurumunun internet sitesinde yayımlandığını belirttiği bir mesajı okuyan Kılıçdaroğlu, yurtdışından gönderilen mesajda, satışında sıkıntı çekilen hayvanlar satın alındığı için teşekkür edildiğini söyledi.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, ''Satışında sıkıntı çekilen hayvanları alıyoruz, bizim çiftçimiz de orada duruyor. Perişan vaziyette. Çiftçimiz AKP hükümetinin kime hizmet ettiğini görsün'' diye konuştu.

Çiftçinin sorununu çözecek olanın CHP olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, ''Çünkü, biz diyoruz ki önce bizim insanımız kazanacak. Aç ve açıkta kimse kalmayacak'' dedi.

Yasada öngörülen süreden yaklaşık 5 ay sonra orta vadeli program, 4 ay sonra da orta vadeli mali planın açıklandığını belirten Kılıçdaroğlu, Borsanın iyi gittiğini ancak yabancıların kazandığını söyledi. Kılıçdaroğlu, ''Bu ülkenin çiftçisi, emeklisi, işçisi bu işten hiçbir şey kazanmıyor. Cari açık almış başını gidiyor. İşsizlik bir cenaze gibi ortada duruyor. Kaldıran yok'' diye konuştu.

Türkiye'ye bir milyon dolar sıcak para getiren bir yabancının bir ayda 56 bin dolar kazandığını ifade eden Kılıçdaroğlu, yabancıların yabancı bankalardan kredi alarak bu parayı kazandığını kaydetti. Kılıçdaroğlu, ''Bu ekonomi politikası kime hizmet ediyor?'' diye sordu.



-''MASKESİNİ İNDİRECEĞİM'' -



Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün açıkladığı emekli aylıklarına zam konusunda değerlendirmelerde de bulunan CHP Lideri, ''söylem ile verilen gerçek zam arasında fark olduğunu'' öne sürdü.

Kılıçdaroğlu, özetle şu görüşleri dile getirdi:

''Sanki birinci ve ikinci yarıyıl 60'ar lira zam verilecekmiş gibi. Yok böyle bir şey. Yapılan zam yetersiz. Sayın Başbakan diyor ki ana muhalefet partisi lideri emeklilere açıklama yaparken istismar ediyor. Yine doğruları söylemiyor. Emeklilere doğruyu söylüyoruz Sayın Başbakan, sen rahatsız oluyorsun. Benim soruma hala yanıt vermiş değil. Sayın Başbakan, sen ülkede yaratılan katma değerden emekliye pay veriyor musun vermiyor musun? Bu soruyu anlayamayacak düzeyde de değilsin. Gayet iyi de anlıyorsun. Niye yanıt vermiyorsun? Emekliyi kandıracaksın, emeklinin sırtına bineceksin, sonra dönüp diyeceksin, emekliye zam yaptım. Emekli hakkını alamadı. Emekli aylığını aldığında bunu görecek.

Ete bir yılda yapılan zam yüzde 43. Tabii Sayın Başbakan şöyle düşünüyor, nasıl olsa emekli et yemiyor, 43 olmuş, 53 olmuş ne fark eder. Gıdaya yüzde 28 zam geldi. Emekliyi kandırmayalım. Emekliyi kandırmasına izin vermeyeceğiz. Onun maskesini indireceğim. Bütün emeklilere anlatacağım. 9 milyon emekli var. Gidecekler aylıklarını alacaklar, ellerine ne geçtiğini görecekler.''

''Başbakanın, kimseyi aldatmaya kalkmaması gerektiğini'' belirten Kılıçdaroğlu, ''Başbakan cilalamasını çok iyi biliyor. Allıyor, pulluyor satmaya kalkıyor. Halka gideceğiz, onun tezgahını bozacağız'' dedi.



-''EN BÜYÜK ZARARI GÖREN KADINLARIMIZDIR''-



Dünya Bankasının kadın nüfusun iş gücüne katılım oranlarına ilişkin 2008 raporuna göre Türkiye'nin Cezayir, Bahreyn, İran, Fas, Birleşik Arap Emirlikleri'nin de gerisinde olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, ''Bütün kadın kardeşlerimin dikkatle bakması gereken bir tablodur. AKP'nin izlediği politikadan en büyük zararı gören kadınlarımızdır'' dedi.

Konuşmasının ardından, daha önce ziyaret ettiği Kocaeli'nin bazı köylerinden gelen genç kızlar Kılıçdaroğlu'na çiçek sundular.



-29 EKİM RESEPSİYONU-



Kılıçdaroğlu, salondan ayrılırken de, bir gazetecinin, ''Sayın Cumhurbaşkanı 29 Ekim'de vereceği resepsiyon sayısını teke indirdi. Nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusu üzerine, 'Bizi ilgilendirmiyor. Ayıran da birleştiren de biz değiliz'' dedi.

Aynı gazetecinin, ''Gider misiniz?'' sorusuna ise Kılıçdaroğlu, ''Bakacağız'' yanıtını verdi.