GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Şili'de 5 Ağustos'tan beri göçük altında olan madenciler, bugün gece yarısından sonra 33. madenciyi de çıkararak, dünyanın gözleri üzerinde gerçekleştirdikleri kurtarma operasyonunu başarıyla tamamlamış oldular.

Yerin 700 metre altına inen kapsülde, 3 farklı gruplara ayrılarak yeryüzüne taşınan madencilerin, firesiz kurtarılışı, büyük coşku ve mutluluk yaşattı. Kurtarma ekipleri, moral durumları kötü madencilere öncelik verdi.

Operasyon kapsamında tek tek yeryüzüne çıkarılan madencilerin rahatsız olmaması için ortamın fazla aydınlatılmamasına dikkat edilerek, gözlerinin zarar görmemesi için özel gözlükler takıldı.

Operasyonun hemen başlamasından dakikalar önce, kurtarma ekiplerinden ilk görevli Manuel Gonzalez, Şili Başkanı Pinera'ya “Başaracağız” sözü verdi; ilk kurtarmanın gerçekleşmesinin ardından Gonzalez, sosyal medyada da “yeni Jules Verne” ilan edildi.

Şili Sağlık Bakanı Jaime Manalich, madencilerin sağlık durumlarnın iyi olduğunu bildirdi.

Madencileri yaklaşık 70 cm genişliğindeki tünelden dışarı çıkarmak için özel olarak Amerikalı bir teknisyen tarafından tasarlanan, 2,5 metre uzunluğunda ve 54 cm çapındaki 'anka kuşu' adlı çelik kapsül kullanıldı.

Advertisement