TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Bloomberg HT Editörü Kerim Karakaya'ya konuşan Mark Mobius, İMKB'de beklenen düzeltme olursa bunun kısa süreli olacağını ve tekrar piyasanın yükselme trendine gireceğini ifade etti.

Aynı zamanda Lukoil'in yönetim kurulu üyesi olan ve yönetim kurulu toplantısı nedeniyle Türkiye'de bulunan Mobius, "Ben İMKB’de de bir düzeltme hareketi bekliyorum. Düzeltme her yerde olur. Asıl soru ne zaman olacağıdır. Büyük bir düzelte olması gerektiğini düşünüyorum. Yılın sonuna doğru yüzde 15 – 20 arasında bir düzeltme olabilir. Çünkü hedge fonlar ve short işlem yapanlar nedeniyle bu olabilir. Fakat ben herhangi bir düzeltmenin kısa süreli olacağını ve tekrar yükselme trendine geçileceğini düşünüyorum. Tabi eğer bir düzeltme olursa" dedi.

Türkiye'de haler bankacılık hisselerinin son derece çekici olduğunu da belirten Mobius, "Çünkü çok dinamik bir büyüme çizgileri var. Öte yandan tüketici piyasaları hızla büyüyor. Tüpraş son derece çekici bir hisse. Tüketiciye yönelik iş yapan herhangi bir iş ile de ilgileniyoruz. Bunlar da son derece çekici. Bunlar dışında ilaç ve ilaç dağıtımı sektörlerini de oldukça çekici buluyorum" dedi.

Mobius, GE’nin Garanti Bankası’ndaki hisselerini satmasının da piyasayı etkileyeceğini düşünmediğini çünkü blok olarak satıp çıkacaklarını ifade etti.

Mobius, Tüpraşa verilen ceza ile ilgili soru üzerine, "Bildiğiniz gibi Tüpraş’ta önemli bir yatırımımız var. Benim edindiğim bilgilere göre son olarak kesilen vergi cezasının şirket üzerinde önemli bir etkisi olmayacak. Tabi bu hükümetin nasıl bir davranış sergileyeceği ile de yakından alakalı. Ama Tüpraş son derece iyi bir konumda bulunuyor" dedi.  

Lukoil’in Ceyhan’daki rafineri projesiyle ilgilendiğini düşünmediğini ifade eden Mobius, "Bu proje uzun zamandır konuşuluyor" dedi.

Türkiye'deki enerji yatırımları ile ilgili bilgi veren Mobius, "Tüpraş dışında dolaylı olarak OMV’de de hisselerimiz var. Dolayısıyla Petrol Ofisi’nde de hissedar olduk. Ayrıca Romanya’daki Petrom’da da hisselerimiz var. Bunlar büyük işler ve bizim de Türkiye ve bölgeyle ilgili enerjide büyük bir ilgimiz bulunuyor" dedi.

Türkiye'de önümüzdeki dönemde beklenen büyük halka arzların yabancı yatırımcıların ilgisini çekmek için ne yapması gerektiği ile ilgili soruyu da yanıtlayan Mobius, "En önemli şeylerin başında iyi bir şirket yönetişimi konusu geliyor. Buradaki anahtarlardan bir tanesi bu. Çünkü yabancı yatırımcıların en çok dikkat ettiği konulardan birisi budur. İkinci önemli konu ise büyüklük konusu. Çekici hale getirmek için bir halka arzın büyük olması gerekir. Çünkü büyük halka arzlar daha başarılı olur ve genellikle fonlar bu tür halka arzları takip ederler. Büyük kurumsal yatırımcıların yeterli likidesi olur" diye konuştu.   

Öte yandan dünya genelinde halka arzlarda geçen yılın iki katına çıkılacağını düşündüğünü ifade eden Mobius şöyle konuştu, "Geçen yıl bu rakam 250 milyar dolar civarındayken, bu yıl 460 milyar doları bulacak. (Equities ve secondary issues) olarak.  Bu da çok büyük bir miktar. Buradaki temel sorunlardan bir tanesi fonlara büyük miktarda para giriyor ve piyasanın bunu sindirip sindiremeyeceği konusu bir soru işareti. Dengenin nerede oluşacağı bilinmiyor. Bu büyük bir soru işareti.  ABD, Japo nya, Avrupa ve Çin denizaşırı yatırımlara yöneliyor şu anda ve piyasada çok para var" dedi.

Lukoil'in özellikle Irak'ta yapmayı planladığı yatırımların Türk şirketleri açısından önem taşıdığına da değinen Mobius, "Birçok Türk şirketi ile inşaat konusunda birlikte çalışıyoruz. Örneğin Azerbaycan’da, Irak’ta ve diğer pek çok ülkede. Irak’ta petrol üretimine de başlıyoruz. Bu da son derece önemli, çünkü Türk pazarı hemen Irak’ın yakınında. Irak’ta Türk şirketleri ile yine inşaat konusunda işbirliği yapıyoruz. Ayrıca petrol arama çıkarma, üretim ve altyapı gibi konularda da Türk şirketlerle çalışıyoruz. Bu konuda Irak'ta yeni yatırımlar da yapacağız" diyerek sözlerini tamamladı.

Advertisement