Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Krizin ardından esnaf ve iş dünyasının devlete olan borçlarının yeniden yapılandırılması amacıyla başlatılan girişim 300 kalem alacağa af getiren geniş kapsamlı bir tasarıya dönüşüyor. Vatan gazetesinin haberine göre büyük af tasarısıyla hükümet 50 milyar Türk Lirası toplamayı öngörüyor.

Hükümetin beyaz sayfa operasyonunun ilk adımını af hükümleri oluşturuyor. Tasarıya göre  ödenmemiş vergi ve prim borçlarının yanı sıra, elektrik, su, doğalgaz, emlak vergisi borçları, stopaj, harçlar, trafik cezaları gibi tüm alacaklar af kapsamına alınıyor. Vatandaşlar ödemediği cezaların ve vergilerin ana parasını ödeyerek, faiz yükükünden kurtulacak.

Sadece vergi alacaklarından en az 12 milyar lira prim alacaklarından ise  15 milyar lira gelir sağlanacağı belirtiliyor.

Af tasarısının başlangıç tarihinin Ağustos ayı başı olması planlanıyor. Ancak bu sürenin Temmuz ayına alınabileceği de belirtiliyor.

EPDK başta olmak üzere BDDK, Rekabet Kurulu gibi tüm üst kurulların kestiği cezalar da af kapsamına alınıyor.

Tasarıda ayrıca matrah artırımı hakkı da getiriliyor. Böylece 2006-2009 olmak üzere 4 yıllık dönemde matrah artırımı yapanlan 4 yıl vergi denetiminden kurtulacak.

2010 yılı başında süresi biten varlık barışı uygulaması da yeniden getirilecek. Düzenleme kapsamında naylon fatura cezalarına da af getirilmesi gündeme geldi ancak hükümetin bu konuyla ilgili çekinceleri olduğu belirtiliyor.