KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dün Londra Borsası'nda “Turkuaz” isimli platform 2 saat boyunca hizmet dışı kaldı. İlk izlenimler, borsada işlem yapan traderlardan kaynaklanabilecek, “insan kaynaklı sorun” olduğu yönündeydi.

Ancak daha sonra yapılan ilk incelemeler, bunun bir sabotaj olabileceğini de düşündürdü.

Sistemin hata vermesi, Londra Borsası CEO'su Xavier Rolet'in de, önümüzdeki günlerde uygulamaya koymayı planladığı sitem değişikliğini de baltalamış oldu.

Londra Borsası islem yapma sistemlerinde, Chi-X Europe gibi güçlü rakiplerin gerisinde kalmaması için yeni bir sisteme geçmeye planlıyordu. Geçtiğimiz aylarda,  FTSE 100 Endeksi'ndeki yüzde 62 oranında hissenin işlemini elinde tutuyordu. Ancak son 2 haftadır, yeni işletim sistemlerinin de öne çıkmasıyla, FTSE 100'deki işlem payı yüzde 54'e geriledi.

Londra Borsası şu ana kadar hisselerdeki işlemi yürütmek için SETS sistemini kullanıyordu. Rolet, elektronik işlemlerini genişletmek amacıyla, geçtiğimiz sene MilleniumIT işletim sistemini satın almıştı.

Önümüzdeki günlerde uygulamaya konulması beklenen sistem, dün sabah saatlerinde Turkuaz platformunun çökmesiyle, daha ileri bir tarihe atıldı.

Borsa, kapsamlı bir araştırma başlatıldığını duyurdu.

Advertisement