KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

New York'taki Credit Suisse'in kıdemli ekonomistlerinden Neal Soss, ABD Merkez Bankası Fed'inb Çarşamba günü açıkladığı parasal genişleme adımı hakkında, "ABD para politikası için bu bir dönüm noktası" yorumunda bulundu. Soss, kararın kapsamlı bir program olduğunu öne çıkararak, "ancak yine de 'her şey dahil' bir program olduğunu söyleyemeyiz" dedi.

Credit Suisse ekonomisti, Fed'in tahvil alım kararını 8 aylık 75'er milyar dolarlık taksitlere bağlamış olmasını eleştirdi. Fed, Haziran sonu itibariyle, "gerekli olursa" tahvil alımına devam edebileceğini söylemiş olmasına rağmen Soss, ekonominin daha kötüye gitmesi durumunda, bu politikanın da güncelliği ve işe yararlığını yitirmiş olabileceğine dikkat çekti.

Fed'in ikinci tur tahvil alımı kararı hakkında, Soss kadar keskin olmasa da, farklı görüşler de vardı.

Deutsche Bank'tan Alan Ruskin, Fed Başkanı Bernanke'nin "piyasanı şahinlerini" hiçbir zaman hayal kırıklığına uğratmadığını belirterek, 3 Kasım kararıyla da piyasanın beklentilerini boşa çıkardığını düşünmediğini söyledi. Ruskin; "Fed, ana beklenti çizgisine çok yakın bir karar verdi" dedi.

New York'taki bir diğer yatırım şirketlerinden Mizuho Securities'in baş ekonomisti Steven Ricchuito ise, Fed'in 5-6 yıl vadeli tahvillere odaklanmış olmasının,  piyasanın oyuncularını şaşırttığını söyledi. Ricchuito, özellikle son günlerde, piyasacılar arasında daha uzun vadeli tahvillerin alınacağına yönelik bir spekülasyon oluştuğunu hatırlattı.

Ekonomistler genel olarak Fed'in kararını, kriz döneminden beri yaşanan düşük enflasyon, yavaş büyüme ve yüksek işsizlik oranları göz önünde bulundurulduğunda, "mantıklı" buldu. Ancak parasal genişleme kararının ne derece etkili olacağını hala tartışma konusu olmaya devam ediyor.

California State Üniversitesi Ekonomi Profesörlerinden Sung Won ise faizlerin düşüklüğüne işaret ederek, bu kararın sonrasında, şirketlerin yine de yatırım harcamalarına para harcamayacaklarını öngördü. Won, "piyasada çok fazla likidite var ve daha fazla likiditenin bir değişiklik yaratacağını sanmıyorum" diye konuştu.

"AMERİKALILAR ALIM GÜCÜNÜ YANSITAN DOLARI HAK EDİYOR"

Ara seçim sonuçlarının ardından gelen Fed'in parasal politikayı gevşetme kararı, siyasi arenada da ses getirdi.

Temsilciler Meclisi'nden Mike Pence, "Fed kararı, dolar için hesaplanamayan bir risk teşkil ediyor" diyerek, maliye politikasının gerekliliğine şu sözlerle dikkat çekti:

"Hükümetin, asıl sorunların üzerini örten geçici çözümler ve yapay enflasyon yerine,  ekonomiyi teşvik için büyüme yanlısı maliye politikalarını benimsemesi gerekiyor. Amerikalılar, alım gücünü yansıtan doları koruyabilen bir hükümeti hak ediyor."

Advertisement