KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası Fed'in yeniden tahvil alımı yapacağını açıklamasının ardından doların euro karşısında son 9 ayın en düşük seviyesine yaklaşması ile birlikte, gümüş 30 yılın en yüksek seviyesine çıkarken. altın da yukarı yönde hareket etti.

Spot gümüşün ons fiyatı yüzde 1.2 artışla 25.1575 dolardan işlem görerek, 1980 yılından beri en yüksek seviyesine ulaştı.Gümüş, doviz piyasasındaki karmaşanın güvenli liman alımlarını getirmesi sonrası, bu yılki yükselişini yüzde 48'e genişletti. Altın ise yüzde 0.4 değer kazanarak ons başına 1,354.45 dolara çıktı ve bu yılki kazancını yüzde 23'e çıkardı.

Fed, dün ekonomiyi desteklemek 600 milyar dolarlık varlık alımı yapacağını ve gösterge faizleri "uzunca bir dönem" sıfıra yakın tutacağını açıkladı. Fed'in açıklayacağı parasal genişlemenin ABD dolarına değer kaybettireceği spekülasyonları nedeniyle, spot altın 14 Ekim'de rekor kırarak 1.387.35  dolardan işlem görmüştü.

Melbourne'deki National Australia Bank'ın enerji ekonomisti Ben Westmore, Amerikan dolarının zayıflamasıyla, dolar üstünden fiyatlandırılan mallara talebin devam edeceğini söyledi.

Dolar, dün New York'ta euro karşısında 1,4113 seviyesinden işlem gördü. ABD para birimi dün New York'ta euro karşısında 1.4139 seviyesinden işlem görüyordu. Aralık vadeli altın kontratı ise yüzde 1.3 yükselerek ons başına 1,354.50 dolardan el değiştirdi.

Westmore, altın fiyatlarının orta vadede merkez bankası alımlarından ve iyileşen mücevher talebinden destek bulacağını kaydetti

Advertisement