KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, IMF İcra Direktörleri Kurulu'nun gelişen ekonomilerin oy gücünün artırılmasında anlaştığını açıkladı.

Strauss-Kahn, IMF'nin en büyük 10 üyesinin, ABD ve Japonya'nın yanı sıra Brezilya, Çin, Hindistan ve Rusya'nın içinde bulunduğu “BRIC” grubu ve Avrupa'nın en büyük dört ekonomisi Fransa, Almanya, İtalya ve İngiltere'den oluşacağını duyurdu.

IMF'nin 65 yıllık tarihindeki esaslı yönetim revizyonu olduğunu belirten Strauss-Kahn, bunun yükselen ekonomilerle gelişmekte olan ülkelerin küresel ekonomideki büyüyen rollerini kabul ederek, onların lehine en büyük değişiklik olduğunu söyledi. Bu önemli reforma göre, üyeler arasındaki kotalar yeniden düzenleniyor.

Kurulda, dünya ekonomisindeki paylarına göre fazla temsil edilen gelişmiş ülkelerden az temsil edilen gelişmekte olan ülkelere yüzde 6 pay aktarılırken, ilk seçimlere kadar, IMF İcra Kurulu'nda gelişmiş Avrupa ülkeleri, kendilerinde  bulunan iki sandalyeyi bırakacak.

Ancak, bu değişikliklere rağmen, en fakir ülkelerin oy gücü de korunuyor. Türkiye ile Orta Doğu ülkeleri ve Malta'nın önerilen kota  payı, yüzde 6.7, oy payı da yüzde 6.8 olacak.

Hazine Müsteşarlığı, IMF kota ve yönetim reform paketinin yürürlüğe girmesiyle yüzde 0.55 olan kota payı, yüzde 0.98'e  çıkacak olan Türkiye'nin, kota artışından en fazla faydalanan 4'üncü, IMF'de en  yüksek paya sahip 20'nci ülke konumuna geleceğini açıkladı.

Advertisement