TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

35. yılını kutlayan Sütaş, Orta Anadolu Sütçülük Projesi Aksaray Organize Sanayi Bölgesi'ndeki Entegre Tesislerini hizmete açtı. Açılış törenine katılan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker,hayvancılık ve hayvansal gıdaların önemine değindi.

Mehdi Eker, hayvancılıkla ilgili toplumda negatif bir algı olduğunu ve yapılanların bilinmediğini belirterek, ''Türkiye, tarım sektöründe 70 milyon insanını besleyen, 30 milyon turisti ağırlayan ve 11 milyar 200 milyon dolar gıda ve tarım ürünü ihracatı gerçekleştiren tarım üreticisi bir ülke'' dedi.

HAYVANCILIK DESTEKLERİ

Bu memlekette, bu ülkede tarım sektörünü yıllarca desteklediklerini bildiren Eker, ''Ama bu destekleme politikamız içinde hayvancılık üvey evlat muamelesi gördü. Gerekli desteği görmedi. Biz Hükümete geldiğimizde toplam tarım desteklerinin yüzde 4'ü hayvancılığa gidiyordu. Bugün toplam tarım desteklerinin yüzde 22,3'ü hayvancılığa gidiyor. 7 yıl içinde yüzde 4'den 22'ye çıkardık. Bu yıl yüzde 23'ün altında olmayacak'' dedi.

Eker, hayvancılığın kültür ırkının geliştirilmesi gerektiğini vurgulayarak, bu konuda önemli başarı kaydettiklerini, kültür ırkını yüzde 19'dan 35-36'lara çıkardıklarını hatırlattı.

Kültür ırkı bir hayvanın verdiği sütün bir dönemde 9 tona kadar çıkabildiğini dile getiren Eker, ''Ama yerli bir ırktan elde edilecek süt miktarı bir dönemde 800-900 litre. Yani 10 katlık bir süt verim artışı demektir. O nedenle kültür ırkı çok önemli'' diye konuştu.

12,5 MİLYON TON SÜT

Süt hayvancılığının geliştirilmediği taktirde et hayvancılığının da gelişmeyeceğini söyleyen Eker, şunları söyledi:

''İşin esası süt ve süt hayvancılığıdır. Biz süt hayvancılığını geliştirmezsek et hayvancılığını geliştiremeyiz. O yüzden süt hayvancılığını daha modern bir şekilde gerçekleştirmemiz ve daha verimli yapmamız üretim açısından çok önemli. Biz desteklerimizin önemli bir kısmını yem desteği olarak ödüyoruz. Türkiye, 7 yılda 8 milyon ton süt üretiminden 12,5 milyon ton süt üretimine çıktı. Hayvancılıkla ilgili toplumda negatif bir algı var. Yapılanlar yeteri kadar bilinmiyor. Halbuki Türkiye, tarım sektöründe 70 milyon insanını besleyen, 30 milyon turisti ağırlayan ve 11 milyar 200 milyon dolar gıda ve tarım ürünü ihracatı gerçekleştiren tarım üreticisi bir ülke.''

1,5 MİLYAR HAYVANCILIK KREDİSİ

Türkiye'de kentleşme ile birlikte hayvancılık da modern işletmeciliğin de geliştiğini belirten Eker, şöyle devam etti:

''Entegre işletmeler ve büyük işletmelerin kurulması önemli. Türkiye bundan 7 sene önce içinde 50'den fazla büyük baş hayvan bulunan 4 bin 300 işletmeye sahipti. Bugün 18 bin 600'e çıktı. Bu Türkiye'de hayvancılığın profesyonelleştiğini ve daha rekabetçi bir üretimle üretimin yapıldığını göstermesi bakımından çok önemli. Biz bunun daha iyi noktaya gelmesi için yeni destekleme, kredilendirme mekanizmaları kurduk. 1 Ağustos'ta faizsiz kredi kararnamesi çıkardık. Geçtiğimiz hafta sonu itibariyle 1,5 milyar lira hayvancılık kredisi kullandırıldı. 7 yıl vadeyle 2 yılı ödemesiz. 20 bin 400 kişi bu krediden istifade etti. 'Bu krediyi çok büyük işletmeler alıyor' deniliyor. Doğru değil. Kredi kullananların sadece 82 tanesi 1 milyon liranın üstünde kredi kullandı. Bu aslında orta ölçekli ve tabana yayılan bir kredi mekanizması.''

Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu sütü de, eti de Türk çiftçisinin üretmesi ve temin etmesini hedeflediklerini kaydeden Eker, ''Hedefimiz bu ama birileri de fırsatçılık yapıyorsa tüketiciyi de onlara karşı korumak bizim vicdani ve boynumuzun borcudur. Tüketiciyi de 3-5 istismarcıya terk edemeyiz'' diye konuştu.

Konuşmaların ardından Eker ile Sanayi ve Ticaret Bakanı Ergün, SÜTAŞ Entegre Tesisleri'nin açılışını gerçekleştirdi.

Advertisement