Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Rekor seviyede yükselen altın, doların yeniden sıçrayışı ve bunun da metalin alternatif yatırım aracı olarak çekiciliğini azaltması sonrası, düşüşe geçti. Gümüş, 30 yılın neredeyse en yüksek rakamlarından işlem görürken, palladyum ise 9 yılın en yüksek seviyesinden gevşedi.

Spot altının ons fiyatı yüzde 0.4 oranında bir kayıpla Tokyo'da 1,390'dan
1,388 dolara düştü. Spot altının ons fiyatı Asya'da erken saatlerde, 1,398'e çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Altın fiyatları, genelde Amerikan dolarıyla ters yönde hareket ediyor. Dolar ise euro karşısında yüzde 0.8 oranında değer kazandı.

Tokyo merkezli broker Fujitomi Co'nun analisti Kazuhiko Saito, "Doların yeniden yükselişe geçmesi emtia grubunda önceki kazançların geri verilmesine neden oldu, altın ve gümüşü aşağı çekti" dedi. Saito, doların yeniden yönü belirlediğini de sözlerine ekledi.

Altın, geçen hafta yüzde 2.5 oranında yükselirken, 2'nci haftada da kazanç getirdi. Dolar, Fed'in ekonomiyi teşvik için 600 milyar dolarlık tahvil alacağını açıklamasının ardından, 4 Kasım tarihinde euro karşısında 9 ayın en düşük seviyelerine geriledi.

Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick ise bugün yaptığı açıklamada, G20 ekonomilerinin, para birimi değerleri, enflasyon, deflasyon konusunda piyasa beklentileri için altını referans noktası yapması önerisinde bulundu.

Zoellick, bugün Financial Times için kaleme aldığı makalede "Ders kitapları altını "eski para" olarak adlandırıyor olsa da, piyasalar altını alternatif olarak kullanıyor" ifadesini kullandı. G - 20 ülkelerinin liderleri, 11-12 Kasım tarihlerinde Güney Kore'nin Seul kentinde bir araya gelecek.