KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

HSBC ve StanChart gibi ticaret finansmanıyla da ilgilen bankalar, Basel III kurallarının hafifletilmesi için kulis yapmaya başladı. İki banka, Basel III'ün sermaye şartlarını hafifletmediği takdirde, ticarete ciddi zarar gelebileceğini öne sürüyor.

HSBC geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, Basel III uygulamaları altında, ileriye dönük sermaye oranlarını öngöremediğini belirtti. Banka bu durumu da, yeni kuralların ticaret finansmanına getirdiği uygulamaların adaletsizliğiyle ilişkilendirdi.

Birçok banka, ana sermayenin tanımını daraltan ve varlıkların risk ağırlığını artıran Basel III kurallarının, sermaye oranları üzerindeki etkisini detaylandırmaya başladı.

HSBC Finans Direktörü ve Yönetim Kurulu Başkanı Douglas Flint, "Basel III'ün etkileri üzerine spekülasyon yapmak için henüz erken" dedi. HSBC'nin  diğer bankalarla işbirliği için yaptığı lobilerin sürdüğünü ifade ederek, bunun yeni bankacılık düzeni kurallarının yeniden yazılması için organize edildiğine dikkat çekti.

Standchart'ın İşlem Müdürü Karen Fawcett geçtiğimiz ay katıldığı bir konferansta, düzenlemelerin tamamen yazıldığı gibi uygulanması halinde, "küresel ticarette yüzde 2, GSYİH'de de yüzde 0.5'lik düşüş görebiliriz" yorumunda bulundu.

Diğer bir ticaret finansmanlığı hizmeti veren şirketlerden Royal Bank of Scotland (RBS) de, Basel III kurallarının olası etkilerinden endişe duyuyor. Şirketin CEO'su Stephen Hester, Cuma günü, ticaret finansmanı ve diğer kurallarla ilgili işbirliğine yeşil ışık yaktı.

2019 yılında yürürlüğe girmesi planlanan Basel III kuralları uyarınca, bankalar, ticaret finansmanları için mevcut durumdakinin 5 katı oranında sermaye tutmak zorunda olacak.

Basel III'ün likidite ve kaldıraç kurallarının da sorun çıkarabileceği düşünülüyor.

Kaldıraç oranları, kredilerin risk profillerini göz önünde bulundurmuyor. HSBC gibi büyük bankalar da düşük riskli ticaret finansmanının, haksız şekilde kaldıraç oranlarını maksimum eşiğe yaklaştırabileceği konusunda uyarıyor.

Advertisement