GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

YENİ DELHİ (A.A) - 08.11.2010 - ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, ''Çin'in, G-20'nin küresel ekonominin yeniden dengelenmesi taslağını desteklediğini'' ve bu hafta yapılacak G-20 Liderler Zirvesi'nde bu konuda geniş uzlaşma zemini beklediğini söyledi.

ABD Başkanı Barack Obama'nın Hindistan ziyaretine eşlik eden Geithner, Hintli iş adamlarına yaptığı konuşmada, ''Bu temel taslak üzerinde çok güçlü bir uzlaşma göreceğinizden eminim, çünkü bu temel denemeleri karşılıyor ve alternatiflerinden daha iyi. Çin taslağı destekliyor. Taslak onların yararına'' dedi.

Çin'in, ticaret ortaklarının yanı sıra ''büyük oranda kendi çıkarına'' olacak para birimi yuanın reformu konusunun ilk safhalarında olduğunu belirten Geithner, ''Değişiklikleri yapmaya başlamak zamanla kapsamlı bir konvertibiliteye izin verecek ancak bunlar çok çok erken bir safhada'' diye konuştu. Geithner, ülkesinin Çin ile ekonomik ilişkileri düzeltmek için sıkı çalışacağını da kaydetti.

ABD ekonomisinde düzelme işaretleri olduğunu, düşük büyüme oranlarına sahip dönemden çıkan ABD ekonomisinin beklenenden daha güçlü büyüme oranına kavuşabileceğini ifade eden Geithner, ABD'nin, uzun süre Avrupa ve Japonya'dan iki kat daha hızlı büyüyebileceğini belirtti.

Geithner, yarın Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) geçecek ve daha sonra Singapur'a hareket edecek.

G-20 Liderler Zirvesi 11-12 Kasımda Güney Kore'nin başkenti Seul'de düzenlenecek.

Advertisement