Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

SPK'nın hazırladığı “sermaye piyasası beklenti anketi” üç yüz beş üst düzey yönetici tarafından yanıtlandı. Ekim 2010 anketi incelendiğinde, göstergelerin geneline ilişkin beklentilerin bir önceki dönem anket sonuçlarıyla benzerlik gösterdiği gözlendi.

Ankete katılan katılımcıların %72’si önümüzdeki ay, %51’i önümüzdeki altı ay, %38’i ise önümüzdeki bir sene gösterge bono faiz oranında bir değişim beklemediği yönünde görüş bildirdi

Aylık beklentilerde ise %53 ile çoğunluk ABD dolarının aynı kalacağını tahmin ederken, altı aylık ve yıllık beklentilerde aynı beklentileri paylaşanların oranı sırasıyla %44 ve %35’e geriledi.

Uzun vadede,  ABD dolarında artış beklentisinin ağırlık kazandığı gözlendi. Euro’ya ilişkin aylık beklentiler değerlendirildiğinde, %66 ile çoğunluğun Euro’da değişim beklemediği görüldü.

Aylık, altı aylık ve yıllık dönemler için Euro’da düşüş bekleyen katılımcıların oranında önemli değişimler yaşanmazken, artış bekleyen katılımcıların oranında yaşanan yükselişler dikkatleri çekti.

Ankete göre, aylık beklentilerde %42 ile katılımcıların önemli bir kısmı İMKB-100 endeksinde değişim beklemezken, %20’si düşüş, %37’yi aşkın kısmı ise artış beklediğini ifade etti.

SPK anketine katılanlar arasında, altı aylık ve yıllık beklentilere yönelik hakim görüş, endekste artış yaşanacağı oldu.