TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Avrupa'da hisse senetleri, Vodafone Group Plc ve Adecco SA gibi önemli şirketlerin karlarının analistlerin tahminlerinden daha iyi çıkmasının desteği ile yükseldi. Gösterge niteliğindeki Stoxx Europe 600 endeksi son iki yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Öte yandan, ABD endeks vadelileri ve Asya hisseleri ise düştü.

Satışlar bazında dünyanın en büyük mobil telefon şirketi Vodafone'un hisseleri, şirketin kar tahminini yükseltmesi ile birlikte yüzde 1.3'lük bir ralli gerçekleştirdi. Adecco hisseleri, üçüncü çeyrek karındaki sıçramanın desteği ile yüzde 3.2 değer kazandı. Lüks tüketim malları üreticisi Hermes International SCA, şirketin tüm yıl için satış tahminini yükseltmesi ile beraber, yüzde 3.6 prim yaptı. Danimarkalı bira üreticisi Carlsberg A/S hisseleri, karının tahminlerin altında kalması sonucu değer kaybett.

Stoxx 600 endeksi Londra'da yüzde 0.4 yükselerek 273.01 seviyesine çıktı ve 22 Eylül 2008'den bu yana en yüksek seviyesini gördü. Knight Capital Europe Ltd.'nin direktörü Ioan Smith "Piyasa halen Avrupa ve ülke borçlarına yönelik endieşelerin baskısı altında. Özellikle İrlanda kaynaklı endişeler ağırlıkta. Ancak genel olarak, beklenenden daha iyi çıkan şirket karları piyasayı destekliyor. Bu durumun ne kadar süreceği tahvil piyasasına bağlı olacak" dedi.

Bloomberg'in derlediği bilgilere göre, Stoxx 600 endeksindeki, 7 Ekim'den bu yana mali tablolarını açıklayan 229 şirketten 139'u ya da yüzde 61'i analistlerin tahminlerinden daha iyi kar açıklamasında bulundu. Standard & Poor's 500 endeksindeki şirketlerin yüzde 76'sı beklenenden daha iyi kar açıkladı.

ABD hisseleri dün yatırımcıların bankaların kurtarılmasının maliyetinin İrlanda'yı iflasa götürebileceği endişeleri ile İrlanda tahvillerini boşaltmasının ardından değer kaybetti. Aralık vadeli S&P 500 endeks kontratı ve MSCI Asya Pasifik endeksinin her ikisi bugün yüzde 0.2 düştü. Euro ise, çevre Avrupa ülkelerinin fon sağlamakta güçlük çekebileceği spekülasyonlarına bağlı olarak, dolar karşısında son bir haftanın en düşük seviyesine indi.

 

Advertisement