Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere Merkez Bankası'nın yarın açıklayacağı enflasyon raporunun, Sterlin'e zarar verebileceğine yönelik spekülasyonun gündeme gelmesiyle, Sterlin, ABD Doları ve Euro karşısında değer kaybetti.

Sterlin, Euro'ya karşı son 5 haftanın rekor seviyesinden düşerek, 16 büyük para biriminin neredeyse hepsi karşısında geri adım attı. İngiltere Merkez Bankası, konuya ilişkin görüş bildirmedi.

Sterlin, bugün açıklanan Eylül ayı imalat verilerinin üst üste yükseldiği beşinci aya işaret etmesinin ardından, sabah saatlerinde yükselmişti.

Bank of New York Mellon Corp.'un baş Döviz stratejisti Simon Derrick, yarın açıklanacak olan enflasyon raporunun verilerinin Borsaya sızdırıldığı söylentilerinin olduğunu, bunun da Sterlin'e değer kaybettirmiş olabileceğine dikkat çekti.

Sterlin, dolar karşısında yüzde 0.6; Euro karşısında ise yüzde 0.2 düşüş gösterdi. Sterlin/Dolar  paritesi 1.6039; Sterlin/Euro paritesi ise 86.39 oldu.

Londra'daki Ulusal İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, fabrika üretimi, bir önceki aya kıyasla yüzde 0.1 yükseldi ve dış ticaret açığı, ihracattaki artış sayesinde daraldı.

AVRUPA'NIN GÜVENLİ LİMANI DA FRANK OLDU

İsviçre Frank'ı ise, yatırımcıarın tahvil piyasasındaki gerginlikten kaçarak, güvenli liman arayışına girmesiyle, Euro karşısında değerlenerek, altı gün ard arda yükselmiş oldu.

Frank, 3 haftanın rekorunu, İrlanda ve Portekiz'in 10 yıl vadeli tahvilleri ile Almanya'nın 10 yıllık tahvilleri arasındaki risk primi aralığının zirveye çıkmasıyla kırmıştı.

Frank, ABD doları karşısında, İsviçre'de Tüketici Güveninin beklenmedik şekilde düştüğünü gösteren rapora rağmen değer kazanmıştı.

Londra'daki UBS AG'nin döviz stratejistlerinden Geoffrey Yu, "Frank'ın gücünün, Euro Bölgesi'nde hissedilen risk ortamında Euro'ya gelen satışlardan kaynaklandığını" ifade etti.

Frank da Sterlin'kinin tam tersi yönünde bir değişimle, Euro karşısında yüzde 0.6; dolar karşısında ise yüzde 0.2 değerlendi.

Portekiz ve Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvilleri arasındaki getiri farkı 13 ila 452 arasında değişen bir rakama ulaşarak, rekor kırmıştı.