KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'in tahminlerin üstünde gelen Ekim ayı enflasyon oranının(%4.4) ardından faizleri artıracağı korkusu ve Euro Bölgesi'ndeki borç krizinin oluşturduğu endişe ortamı, büyümeye odaklı varlıkları hırpalıyor.

Shanghai Bileşik Endeksi yüzde 5 oranındaki düşüşüyle, piyasalardaki gerilemeye öncülük etti. Çin'in enflasyonu kontrol altına almak için atacağı her adımın, büyüme üzerinde rsk oluşturabileceği endişesiyle de, metal sanayînin öncüsü kabul edilen bakır, yüzde 2.8 değer kaybetti.

FTSE Tüm Dünya Endeksi'nde yüzde 0.5'lik düşüş kaydedildi ve traderler geleneksel güvenli liman olan Yen ve Dolar'a sığındı.

Seul'daki G-20 toplantısında da başta İrlanda'ya ilişkin sorunlar olmak üzere, borç krizinin görüşülmesiyle Euro baskı altına girdi.

İrlanda ve Portekiz'in bütçe sorunlarını gidermek için yardım talep edebileceği endişesi tırmanıyor. Eylül ayından, 8 Kasım haftasına kadar dünya Borsalarında görülen ve yüzde 17 artışla seyreden bahar havasının ardından, kâr realizasyonu riskinin oldukça fazla olduğu düşünülüyor.

Asya borsalarındaki hisselerin çoğunluğunda düşüş kaydedildi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi son iki haftanın en yükseğine işaret ederek, yüzde 1.2 değer kaybetti ve 132.68 oldu. FTSE Asya Pasifik Endeksi ile Japonya'nın Nikkei 225 Endeksi yüzde 1.3'er geriled. Avustralya'daki S&P/ASX 200 Endeksi'nde de yüzde 0.8 düşüş görülürken, Güney Kore'nin Kospi Endeksi son anda kayıplarını telafi ederek yüzde 2.3 oranında prim yaptı.

En önemli düşüşlerden birini yaşayan Shanghai Bileşik Endeksi, yüzde 5.2'lik sert bir düşüş kaydetti. Hong Kong'un Hang Seng Endeksi de kaybedenler arasında yer aldı ve yüzde 1.1 değişiklik gösterdi.

Advertisement