Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Eski Fed Başkanı Alan Greenspan'in Financial Times gazetesine yaptığı, doların bilerek zayıf tutulduğuna yönelik açıklamaya ilişkin konuşan Obama, "bu karar doları etkilemek için alınmadı"dedi.

Obama'nın sözleri, aynı zamanda Fed'in parasal politikasını gevşetme kararını eleştiren ve bu programın doların değerini düşüreceğini iddia eden Çin, Almanya ve Brezilya'nın açıklamalarıyla da ters düştü.

Düşük dolar, Obama'nın ABD'nin ihracatını beş yıl içinde ikiye katlama hedefini gerçekleştirmesine yardımcı olabilir. ABD ekonomisi, büyük bir deflasyon riskiyle de karşı karşıya ve bu durum küresel ekonomi için zarar verebilir.

G-20 Zirvesi'nin bitiminde konuşan ABD Başkanı, Fed'in tahvil alım kararının, toplantıların hiçbir noktasında tartışmanın ana noktası olmadığını söyledi.

G-20 süresince kur politikasıyla ilgili Çin Başkanı Hu Jintao ile görüşen Obama, "Çin'in Ocak'ta Washington'daki toplantıya kadar Yuan'ın değerlenmesini izleyeceğini" belirtti.

Obama ABD'nin iç sorunlarına ilişkin ise, George W. Bush dönemindeki vergi kesintilerine gidilemeyeceğini, bunu yapmanın "maliye politikasına saygısızlık" olacağını savundu.