SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

İSTANBUL (A.A) - 12.11.2010 - Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, ''Batılı muadillerimizden farklı olarak bankaları sıkıyoruz. Hala sıkıyoruz. Hala sert düzenlemelerimiz var'' dedi.

Bilgin, TÜSİAD-Koç Üniversitesi Ekonomik Araştırma Forumu'nun (EAF) düzenlediği, ''Kriz Sonrası Yeni Finansal Düzen'' başlıklı konferansta yaptığı konuşmada, Türkiye'nin dış dünyadan ayrık olmadığını, global bir oyuncu konumunda bulunduğunu ve global düzenlemelere uymak zorunda olduğunu söyledi.

Bilgin, ''Özellikle bizim G-20 ülkelerinden, Avrupa'nın birçok ülkesinden de birçok farklılığımız var. Bu başlıkların en önemli yönleri de artı yönler... Görmek isteyenlere... 75 milyon nüfusumuz var. Genç bir nüfusumuz var. Bankalarımız likit. Sermaye yeterlilik rasyoları krizde gayet iyi gitti. Hala sermaye var. Hala bunu kredi olarak verebilecek güç var. Bu avantajlar bir bütün olarak Türkiye'nin diğer ülkelerden farkıdır. Gün de bugündür. Bazı tedbirlerin bugünlerde yapılması herhalde en uygun ortam olacaktır'' şeklinde konuştu.

Dünyadaki birçok bankanın 2011 planı ve bütçesi yaptığını hatırlatan Bilgin, ''Türk bankaları da yapıyor. Bu planları yaparken, bizim bankalarımız daha plan yapamazken, çünkü önlerini göremiyorlar... Benim bankalarım bu yılın 9 ayında 354 tane yeni şube açmış, aktif toplamını 927 milyar TL'ye getirdi. Ki bizim bankalarımız muhtemeldir ki 2011'in ilk 3 ayında 1 trilyon TL'lik eşiği aşacaktır ve bunu hep beraber kutlayacağız'' dedi.

Türk bankalarının 2009'un tamamında 25 milyar TL kredi vermişken bu yılın 9 ayında bu rakamın 83 milyar TL olduğunu, 83 milyar TL'lik kredinin bir bölü 3'ü tüketici kredisinden oluştuğunu ifade eden Bilgin, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Yani benim bankalarım reel sektörü finanse etmiş. Benim bankalarım krizde yüzde 5,3'e çıkan takibe dönüşüm oranlarını yüzde 4,3'e düşürmüşler. Bu ortamda, likiditenin diğer birçok ülkedekinden daha zorlu olduğu ortamda, likidite demek kardan mahrumiyet demek, bu ortamda bu performansı gösteren bankalarımız eğer biz bu rasyoları aşağı çeksek çok daha iyi performans gösterir. Dolayısıyla aslında biz batılı muadillerimizden farklı olarak bankaları sıkıyoruz. Hala sıkıyoruz. Hala sert düzenlemelerimiz var. Ki bu ortamda bankalarımız bu performansı gösteriyorlar.''



-NOMİNAL VE REEL ARASINDA 7 PUANLIK FARK-



Tevfik Bilgin, ilk 9 ayda 83 milyar TL olan kredilerdeki büyümenin yüzde 21 olduğunu belirterek, ''Reel olarak baktığımızda, enflasyonu düştüğünüz zaman büyüme oranı yüzde 13,7'dir. Yani nominal ve reel arasında yaklaşık 7 puanlık bir fark söz konusudur'' dedi.

Bu yıl bankaların hazineyi daha faz fonlamaya başladığını ifade eden Bilgin, ''Herkes istemiyor muydu bunu? Benim bankalarım karlılıklarını Eylül sonu itibariyle 16,8 milyar TL'ye getirdiler. Ama benim bankalarımın karlılıkları maalesef düşmekte. Çünkü kar marjları çok daralmakta. Bu ortamda 2011 bankaların gerçek resminin çekileceği bir yıl olacak. Sizler de bizler de, bankaların gerçek performansını 2011'de ve devam eden yıllarda göreceğiz. Bugünden benim bazı bankalarımın, yol haritalarını o anlamda iyi analiz etmelerinde büyük yarar vardır'' diye konuştu.



-''BENİM BANKALARIM....''-



Bankaların sermaye yeterlilik rasyosunun şu anda yüzde 19,3 olduğunu hatırlatan Bilgin, şunları kaydetti:

''Ben 'benim bankalarım' derken, bunu kasti yaptım. Bu elbette benim bankalarım değil. Ben burada 'benim' derken BDDK'yı kast ediyorum. Dolayısıyla BDDK'yı ve kontrol ettiği alan benim bankalarım... Bankaların isminde bankacılık olan, Türkiye Cumhuriyetinde, bankaların düzenleme ve denetimini götüren tek kurum benim, BDDK... Dolayısıyla rakamları biz de izliyoruz. Nasıl geçmişte önlemler aldıysak, gerekirse bundan sonra da önlemleri alırız. Ama bizim diğer kurumlardan bir farkımız var. 49 oyuncumuz var. 49 oyuncumuzun ben genel müdüründen hatta genel müdür yardımcılarına kadar kalp atışlarını izliyorum. Onlar şu bankadan ayrılsınlar soruyorum, 'nerede' diye... Ben banka bazında bireysel tedbirler de alabiliyorum. X bankasına 'sen dur', Y bankasına 'sen devam et'... Bence asıl denetim budur ve sektör genelinde topluca tedbir, iyi işleyen bankaları cezalandırmaktır. Hele hele 2011 ve 2012 yılını da düşünürseniz sistemin sağlığını bugünden düşünmek zorundayız. Sistem bankacılık sistemi ve çok eleştirdiğimiz, çok eleştirilen karlar da, ki bunları dağıttırmıyoruz biliyorsunuz, reel sektöre destek vermektir. Gelecekte de destek verecek.''



-''GEÇMİŞTE BİRİKTİRDİĞİMİZİ YİYORUZ''-



BDDK Başkanı Bilgin, 9 ayda kredilerin yüzde 21 büyüdüğünü, mevduatın yüzde 11 arttığını hatırlatarak, ''Krediler 82 milyar TL büyümüş, mevduat 58 milyar TL artmış. Böyle giderse arada bir boşluk var. Çünkü Türkiye'de yeterli tasarruf da yok. Şu anda elbette ki likidite anlamında, sermaye yeterliliği anlamında geçmişte biriktirdiğimizi yiyoruz. Kesinlikle kaynaklarımızı çeşitlendirmek zorundayız. Vadeyi uzatmak durumundayız. Yeni enstrümanlar geliştirmek durumundayız'' diye konuştu.

Advertisement