KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD, Seul'deki G20 toplantısında döviz kurları konusunda bir anlaşmaya varılamamasının ardından programlanan, Çin Devlet Başkanı Hu Jintao'nun Ocak ayındaki Washington ziyareti öncesinde, Çin'e para birimi yuanın değerini artırması için çağrıda bulundu.

Ulusal Güvenlik Danışmanı Thomas Donilon Japonya'nın  Yokohama kentinde gazetecilere yaptığı açıklamada, Çin Devlet Başkanı Hu'nun ABD ziyaretinin Çin'in döviz kuru reformu konusundaki ilerlemesinin hızının tam olarak ne kadar olduğunu belirlemek için önemli bir zaman olduğunu söyledi. Donilon, Çin'in adımlarının hızının "egemen bir karar" olduğunu ve ABD'nin bunu açık bir şekilde bekleyeceğini söyledi.

ABD'nin Çin'e hızlı hareket etmesi konusundaki baskısı, Başkan Obama'nın Seul'deki G20 toplantısında Çin'in politikalarını eleştirerek, yuanın "değerinin düşük tutulduğunu" işaret etmesinin ardından geldi.

Küresel iyileşmeyi tehlikeye sokan ekonomik dengesizlikler üzerinde bir çözüme ulaşmayı başaramayan liderler, Çin'in mi yoksa ABD'nin mi politikalarının suçlanması gerektiğine dair tartışmalar yaptı.

ABD Başkanı Obama, dün liderlerin Seul'den ayrılmasının ardından, Çin Devlet Başkanı Hu ile katıldığı Yokohama'daki Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği Forumu'ndaki konuşmasında "Hiçbir ülke refaha giden yollarının tamamen ABD'ye yapılan ihracatla gerçekleşeceğini düşünmemeli" dedi.


Çin para birimi yuan, Çin'in 2008'de dondurulan para değerindeki artışa yeniden başlanmasına izin verileceğini açıkladığı 19 Haziran'dan bu yana dolar karşısında yüzde 3'lük artış yaşadı. Çin'in 2.65 trilyon dolarlık Döviz rezervi bulunuyor ve bu rakam, diğer herhangi bir 2 katından daha fazla bir miktar.

Advertisement