Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

New York Borsası'ndaki neredeyse yüz yıllık varlığının ardından, geçtiğimiz sene iflas eden araba üreticisi General Motors, 18 Kasım Perşembe itibariyle, halka arzının hemen ardından yeniden piyasalara geri döndü.

General Motors, dünyanın en büyük halka arzlarından birini gerçekleştirerek, 20.1 milyar dolarlık kazanç sağladı. Böylece Detroit'li araba üreticisi GM, ABD Hükümeti tarafından kurtarılmasının ertesi senesinde hükümetin şirketteki hisselerini de azaltmış oldu.

ABD Hazinesi, GM'nin kurtarılmasında kazanç kaybı yaşasa da, şirket hisse başına 33 dolarlık halka arz fiyatıyla, beklentilerin üstüne çıktı.

ABD Başkanı Barack Obama, GM'nin halka arzına ilişkin, "General Motors'un bu adımı sadece şirket için değil, tüm ABD otomotiv sektörü için dönüm noktası niteliğinde" dedi.

GM, 17 Kasım Çarşamba günü, ABD'nin en büyük ikinci halka arzına işaret ederek, 15.8 milyar dolar değerinde adi hisse senedi sattı. General Motors'un 4.35 milyar dolarlık imtiyazlı hisse senetleri ve diğer hisse tahsisat seçenekleriyle birlikte, toplam halka arz değerinin 23.1 milyar dolara ulaştığı tahmin ediliyor.

Chicago'daki Harris Private Bank'ın yatırım yöneticilerinden Jack Oblin, bu oranda bir halka arzın, GM'nin ortaklarının şirkete duydukları ilginin değişmediğinin işareti olduğu yorumunu yaptı.

General Motors'un, New York Borsası'nda ilk kez 20 Aralık 1916'da kote olduğu biliniyor. Bugünden itibaren, New York ve Toronto Borsaları'nda yüksek işlem hacimleriyle yeniden yer alacak.

ABD ve Kanada Borsaları'ndaki GM hisselerinin, yatırımcıların kâr realizasyonu arayışından ötürü, daha çok hedge fonları ve diğer kısa vadeli hisseler olarak işleme tabi tutulması bekleniyor.

ABD'li araba üreticisi, hükümet tarafından kurtarılma planıyla 49.5 milyar dolar almıştı. ABD Hazinesi, halka arzdan 12 milyar dolar pay sahibi olacak. GM, bu senenin başında da borçlarının 6.7 milyar dolarlık kısmını geri ödemişti.