KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İrlanda'da yapılacak seçimlerin AB ve IMF'den yapılan yardımı engelleyeceğine dair spekülasyon, euroyu dolar karşısında zayıflatırken, alternatif yatırım aracı metale olan ilgiyi azaltarak altın fiyatlarının düşmesine neden oldu.

Külçe altının ons fiyatı yüzde 0.3 düşüşle ile 1,361.75 dolardan işlem gördü.
Avrupa'nın ortak para birimi euro da İrlanda'daki borç sorunun Portekiz gibi ülkelerin de finansal destek istemesini teşvik edeceği endişesiyle dolar karşısında değer kaybetti.

Sydney'deki Investec Bank'in trading yöneticisi Darren Heathcote, "Bu hareket, euro, Amerikan doları ve Avrupa çevresindeki sorunların hassaslığı doğrultusunda yol alıyor. Önümüzdeki birkaç gün içinde de altına etkileri açısından oldukça şiddetli bir oyun olacak" dedi.

İrlanda'nın mali destek için anlaşması sonrasında hükümete olan desteğin çözülmesi, Başbakan Brian Cowen'ı seçimler için harekete geçirdi.
İrlanda, Goldman Sachs'in tahminlerine göre AB ve IMF'den yaklaşık olarak 95 milyar euro (129 milyar dolar) destek sağlayacak.

Dün New York'ta 1.3627 dolar seviyesindeki euro, bugün Tokyo'da yüzde 0.4'lük düşüşle 1.3574'den işlem gördü. Altın ise genelde Amerikan dolarının tersi yönünde hareket ediyor. Dolar, 6 para biriminden oluşan sepet karşısında yüzde 0.2'lik bir artış yakaladı.

Dün yüzde 2.1 kadar kazanç elde eden spot gümüşün ons fiyatı da yüzde 1'lik düşüşle 27.6025 dolardan işlem gördü.

Advertisement