KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan'ın ardından, İrlanda için kurtarma paketi kararı çıkmasıyla, Avrupa ve IMF'nin 750 milyar Euro'luk acil kurtarma paketinden faydalanan ülke sayısı 2'ye çıktı. Uzmanlar Portekiz ve İspanya işle bilikte bu sayının artabileceğini öngörüyor.

Bu öngörülerin arasında, 750 milyar Euro'luk fonun da yeterli olamayabileceği yönünde görüşler ortaya çıkmaya başladı. Almanya Merkez Bankası Başkanı Axel Weber, dün geç saatlerde Paris'te yaptığı açıklamada, Avrupa ülkelerinin 750 milyarlık fonun arıtırılması için harekete geçmesi gerektiğini söyledi.

Karamsar açıklamalarıyla tanınan Weber, Euro Bölgesi'ndeki krizin atlatılması yönündeki kötü haberler vermeye devam ediyor.

Avrupa'nın acil kurtarma paketinden bugüne kadar Yunanistan'a 110 milyar Euro ayrıldı. İrlanda için ise 85 milyar Euro'nun üzerinde bir kaynak ayrılması bekleniyor.

Avrupa'daki borç krizi İspanya'ya da yayılma aşamasında; bu sebeple Mayıs'ta Yunanistan'ın kurtarılması esnasında ayrılan "kurtarma bütçesi"nin, POrtekiz ve İspanya ile birlikte 4 ülke için yeterli olmayacağı düşünülüyor.

İspanya ve Alman tahvilleri arasındaki risk primi rekor seviyeye çıkarken, Portekiz'in tahvilleri, ülkenin Yunanistan ve İrlanda'ya benzeme endişesi üzerinden rekordan düşme yaşadı.

Commerzbank AG'nin uzmanlarına göre, ülkelerin direnci göz önünde bulundurulduğunda, Avrupa Merkez Bankası tarafından ayrılmış olan fonun, ne kadar kolay ve hızlı bir şekilde artırabileceği belirsiz. Ancak piyasalar için ortada bulunan risk, endişeleri artırmaya devam ediyor.

İspanya ekonomisinin büyüklüğü, yaklaşık olarak Portekiz, Yunanistan ve İrlanda'nın toplamının iki katına denk geliyor. İspanya Maliye Bakanı Yardımcısı Jose Manuel Campa dün yaptığı açıklamada, ülkenin bütçesinin, yılın geri kalanında yeterli olduğunu söyledi.

Advertisement