KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

     26 Kasım (Bloomberg) -- Eski Avrupa Komisyonu Başkanı Romano Prodi, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in euro bölgesinin sağlığıyla ilgili uyarılarının yatırımcıların ”akla gelmeyecek sorunları” düşünmesine ve piyasalarda karmaşa çıkmasına neden olduğunu söyledi.
     Prodi, Sarteano, İtalya’da Bloomberg televizyonuna verdiği bir röportajda, Merkel’in yorumlarıyla ilgili olarak,”Duruma yardımcı olmuyorlar. Bankaların etik olmayan davranışların yükünü paylaşmaları gerektiğini söylemek aslında akıllıca bir şey ama şimdi bunun zamanı olduğunu düşünmüyorum. Ayrıca tüm teknik koşulları da masaya yatırmanız gerekiyor yoksa insanlar akla gelmeyecek sorunları düşünmeye başlayacak,” dedi.
     İrlanda’nın kurtarılma talebinden sonra, Merkel’in 16 ülkelik euro bölgesinin ”çok ciddi” zorluklar içinde bulunduğunu söylemesinin ardından, euro Eylül ayından beri ilk defa olarak 23 Kasım’da 1.34 doların altına düştü.

     Euro bölgesinin borç krizi yayılırken, Avrupa’nın uçlarındaki ülkelerin borçlanma maliyeti arttı. İspanyol tahvillerinin Alman tahvillerine göre primi dün euro dönemindeki en yüksek seviyesine yükseldi.
     Merkel tahvil sahiplerinin 2013 yılından sonra olacak herhangi bir mali kurtarmanın maliyetini paylaşmalarını öngören bir önerinin kabul edilmesi için uğraşıyor. Avrupa’nın liderliğindeki 750 milyar euroluk (1 trilyon dolar) kurtarma fonunun süresi de 2013 yılında bitiyor.

     İtalya’nın iki kez başbakanlığını yapmış olan Prodi, ”Merkel’in yorumları Almanların euro için şehit ya da kurban olduğu yorumunu yaratıyor ve bu doğru değil. Euro’dan önce Almanya’nın bütçe fazlası yoktu, şimdi ise harika, muhteşem bir bütçe fazlası var,” diye konuştu.

Advertisement