GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (A.A) - 01.12.2010 - BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer, Cenevre'de Ocak ayının sonunda yapılacak üçlü görüşmeler öncesinde KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Kıbrıs Rum lideri Dimitris Histofyas'ın müzakerelerde önemli ilerlemeler yapabilmelerini umduklarını söyledi.

Downer, BM Güvenlik Konseyi'ne BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un Kıbrıs'taki iyi niyet misyonu ile ilgili geçen hafta yayımlanan raporuyla ilgili bilgi verdi ve toplantının ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Adada iki liderin müzakereler kapsamında 6 Aralıkta yine görüşeceklerini hatırlatan Downer, hem Aralık hem de Ocak aylarında iki lider arasındaki görüşmelerin devam edeceğini belirtti.

Genel Sekreterin 25 Ocak ya da 26 Ocakta Cenevre'de iki liderle yeniden üçlü görüşme yapacağını ifade eden Downer, Genel Sekreter Ban'ın Cenevre'deki toplantıda, iki liderden, 18 Kasımdaki üçlü görüşmenin ardından iki ay içinde yaptıkları müzakerelerde kaydettikleri ilerlemelerle ilgili bilgi alacağını bildirdi. BM olarak müzakere sürecine yardımcı olabilmek için ellerinden geleni yapmaya devam edeceklerini vurgulayan Downer, şöyle konuştu:

"İki liderin müzakerelerde önemli ilerleme yapabilmelerini umuyoruz. Her zaman bu sürecin sahibinin Kıbrıslılar olduğunu ve sürecin Kıbrıslılar tarafından yönetildiğini söyledik. Kıbrıslılara istemedikleri bir anlaşmayı dayatmanın bir anlamı yok, çünkü herhangi bir anlaşma iki tarafta aynı anda yapılacak referanduma sunulacak. Anlaşmanın Kıbrıslılar tarafından kabul edilmesi gerekiyor, o yüzden onlara istemedikleri bir şeyi dayatma olasılığı yok."

Müzakere sürecinde sıkı zaman dilimi koymasalar da müzakere sürecinin "gerçek ivmeyi korumasının" son derece önemli olduğunu her zaman belirttiklerini ifade eden Downer, son 2-3 ayda müzakere sürecindeki bu ivmenin oldukça yavaşladığını, ancak 18 Kasımda BM'deki üçlü görüşmeyle birlikte bu ivmenin yeniden hızlandığını, bu kapsamda iki liderin bu ivmeyi gelecekte de korumaları konusunda sorumlulukları olduğunu söyledi.

Downer, daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Advertisement