Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD merkez bankası Fed'in Başkanı Ben Bernanke, ekonominin sürdürülebilir bir hızda büyümeye yakın olduğunu ve büyümeyi desteklemek için Fed'in tahvil alımlarını 600 milyar doların ötesine taşıyabileceğini söyledi.

Bernanke, CBS televizyonundaki "60 Dakika" programında yaptığı açıklamada, "Ekonominin kendini sürdürebileceği noktadan fazla uzakta değiliz." dedi. Bernanke "Ekonomi sınıra çok yakın. İşssizlik oranını istikrarlı tutmak için yüzde 2.5'lik büyüme gerek ve biz bu sınıra ulaşmak üzereyiz" seklinde görüş bildirdi.

TV programlarında çok fazla görünmeyen Bernanke, kasım ayında yalnızca 39,000 istihdamın yaratıldığı zayıf ekonomiyi destekleme yönünde Fed'in attığı adımları savundu. İşsizlik oranı kasım ayında yüzde 9.8'e yükselerek ninsan ayından bu yana en yüksek düzeyine çıktı. ABD'de istihdam verisi Bernanke'nin TV çekiminin yapılmasından 3 gün sonra, 3 Aralık cuma günü açıklanmıştı. Cumhuriyetçi parlamenterler, Fed'in "miktarsal genişleme" politikasının işsizlikte fazla bir iyileşme getirmediğini ve enflasyonu ateşleyebileceğini kaydediyorlar.

Bernanke "Gitmekte olduğumuz hızda, işsizliğin normal seviyeleri olan yüzde 5 ila yüzde 6'lara geri dönmesi dört ila beş yıl alabilir. Planlanandan daha fazla tahvil alımı mümkün. Bu, programın etkinliğine ve ekonomi ve enflasyonun görünümüne bağlı." dedi.

Bernanke, resesyona dönüş ihtimalinin düşük göründüğünü, zira konut gibi ekonominin bazı sektörlerinin daha fazla baskı altında kalamayacağını sözlerine ekledi. Bernanke, uzun bir yüksek işsizlik döneminin piyasa güvenine zarar verebileceğini ve bu durumun ekonomide yavaşlama konusundaki temel risk kaynağı olduğunu belirtti.