KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gümüş, altına oranının 3 yıldan fazla sürenin en düşük seviyesine inmesi ve bunun varlıklarını korumak isteyen yatırımcıların metale olan ilgisini artırmasıyla, 1980 yılından beri en yüksek kazancını gerçekleştirdi. Altın da değer kazandı.

Bloomberg'in hesaplarına göre, Singapur'da bir ons altın 47,386 ons gümüş satın alacak düzeye inerek, 2007 yılından beri en düşük seviyeye geldi. Altın ve değerli metaller, Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin ekonomiyi teşvik için merkez bankasının daha fazla tahvil alımına gidebileceğini açıklamasının ardından değer kazandı.

Melbourne'deki National Australia Bank'ta analist olan Ben Westmore, bugün telefonda yaptığı açıklamada, "Yatırımcıların gümüşü tıpkı altın gibi 'değer koruması' olarak görmesiyle metalde ikame etkisi söz konusu olabilir" dedi.

Spot gümüşün ons fiyatı yüzde 1.7 kadar artışla 29.915 dolara çıkarak 1980'den beri en yüksek seviyeye ulaştı ve Singapur'da 29.7663 dolardan işlem gördü. Metal, bu yıl yüzde 77 kazanç sağlayarak altının yüzde 29'luk artışının üstüne çıkmayı başardı.

Spekülatif long pozisyonlar veyadiğer bir deyişle, metalin yükseleceği beklentisi ile yapılan işlemler, 30 Kasım haftasında açık (short) pozisyon sayısını 34,034 adet geçmiş durumda. Bu sayı önceki haftaya göre yüzde 12 artışı işaret ediyor. Exchange traded fonlar (ETF) tarafından tutulan gümüş miktarı ise, 3 Aralık itibariyle, önceki güne göre yüzde 0.1 artarak 477,9 milyon onsa çıktı.

EFT Securities Ltd., New York Borsasında "ETFS Physical White Metals Basket Shares" olarak bilinen gümüş, platin ve paladyumla desteklenen bir ETF işleme koydu. Şirkete göre, fonun yüzde 55'i gümüş, 33'ü platin, 12'si ise paladyumdan oluşuyor.

Advertisement