Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

VİYANA (A.A) - 29.12.2010 - Avusturya Dışişleri Bakanı Michael Spindelegger, Wirtschaftsblatt adlı ekonomi gazetesine verdiği demeçte, "Türkiye ile müzakerelerin 2024 yılından önce biteceğini düşünmediğini" belirtti.

Avusturya'nın başından beri Türkiye ile tam üyelik yerine özel bir ortaklığın (imtiyazlı ortaklık) hedeflenmesi görüşünde olduğunu ifade eden Spindelegger, "Avusturya bu konsepti savundu ama AB ülkelerinin çoğunluğu tam üyeliğe yönelik bir müzakere sürecinden yana olduğu için sözünü geçiremedi" ifadesini kullandı.

Türkiye ile yürütülen müzakerelerin "ucu açık olacağına dair" AB üyelerinden Avusturya'ya "taviz verildiğine" işaret eden Spindelegger, "Bu da müzakerelerin sonunda tam üyelik dışında başka çözümün de olabileceği anlamına geliyor. Her ülke her zaman durdurma düğmesine basabilir. Her müzakere başlığı için bütün ülkelerin söz konusu başlığın açılmasını kabul etmesi şartı geçerlidir" açıklamasında bulundu.

Spiendelegger, bir soru üzerine, Türkiye'nin AB'ne katılımına ilişkin bir referandumun bugün yapılması halinde kesinlikle "karşı çıkacağını" ifade ederek, "Şu anda Türkiye ile müzakerelerin 2024 yılından önce tamamlanmasının düşünülmediğini ve 14 senede neler olacağını kimsenin bilemeyeceğini" belirtti.

Türkiye'nin her başlıkla "daha da Avrupalılaştığını" iddia eden Spindelegger, "rekabet başlığının açılmasının kendilerine görmezlikten gelinemeyecek avantajlar sağlayacağını" kaydetti.

Spindelegger, bir soru üzerine, Türkiye ile aynı tarihte müzakere sürecine başlayan Hırvatistan'ın ise 2013 yılında AB üyesi olabileceğini belirtti.