Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Küresel ekonominin hız kazandığına dair iyimserlik ve yatırımcıların enflasyonu önlemek ve düşen para birimlerinden kaçmak için emtialara yönelmesiyle bakır Londra ve New York'ta rekor kırarken, Şangay'da da 3,5 yılın zirvesine çıktı.

3 ay vadeli bakır Londra Metal Borsası'nda metrik ton başına yüzde 0.9 kadar artışla 9.580 olarak tüm zamanların rekorunu kırdı. Singapur'da da ton başına 9,565 dolardan işlem gören metal bu yıl yüzde 30 artarak ikinci yıllık kazancına doğru ilerledi.

CITIC Newedge Futures Co.'da analist olan Chen Yonglin, "Bu fiyatlarda çok fazla fiziksel alım olmadığı için son ralli genelde spekülatifti. Küresel ekonominin iyi durumda olması, yatırımcılara talebin gelecek yıl da artacağına dair güven verdi" dedi.

New York Comex'de Mart vadeli bakır, 4.378 dolardan işlem görmeden önce yüzde 0.8 kadar yükselişle 4.396 dolar/lb olarak rekor kırdı. Kontrat, bu yıl yüzde 31 yükseldi. Nisan vadeli metal de Shanghai Futures Exchange'de ton başına yüzde 0.4 artışla 71,780 yuan (10,864 dolar) olarak 2007 mayıs ayından beri en yüksek seviyeye çıktı.

Küresel ekonominin toparlanma sürecinde olması, rezervlerin zor bulunması ve maden şirketlerinin talebe yetişememesiyle tüketimin arzı geçeceği beklentileriyle bakır bu yıl ralli yaptı.