Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya Borsalarındaki yükseliş, Japonya hariç MSCI Asya Pasifik Endeksi'ni Temmuz ayından bu yana en uzun kazanç süresine işaret ederek, yukarı taşıdı.

Dünyanın en büyük ikinci bilgisayar çipi üreticisi Hynix Semiconductor Inc., yüzde 4.6 değerlendi. Nike ve Adidas'ın Tayvan'daki ayakkabı üreticisi Pou Chen Corp. yüzde 6.9 yükseldi. Dünyanın en büyük cep telefonu kontratı sağlayıcısı Foxconn International Holdings Ltd., yüzde 4.1 artış kaydetti. Gelirinin yüzde 35'ini Çin'den alan New World Development Co., Çin'in imalat sanayi PMI endeksinin yavaşlamasının, ülkenin enflasyon sorununun zayıfladığına işaret edebileceğinin düşünülmesi sebebiyle, yüzde 2.5 yükseldi.

ABD'de yalnızca iş piyasalarının değil, kurumsal kazançlar ve üretimde ilerleme kaydedildiğini belirten Hong Kong'taki Haitong International Asset Management'ın fon yöneticisi Chris Leung, "yatırımlarımızı tamamen pozisyonlandırmış durumdayım. Yılın ikinci yarısında boğa piyasası bekliyoruz" dedi.

Japonya hariç MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.7 değerlenmeyle 482.29 puana ulaşırken, düşen her hisseye karşılık 3 hissede artış gözlemlendi. Bu, endeksin üst üste yükseldiği 6. gün ve bu 29 Temmuz'dan bu yana endeksin gördüğü en uzun süreli değerlenmeye işaret ediyor. MSCI Asya Pasifik Endeksi bu sayede geçtiğimiz haftaki yüzde 1.9 oranındaki kazançlarını da sürdürmüş oldu.

Endeks 2010 boyunca, kurumsal kârlılığın artmasının Avrupa'daki borç krizi, Çin'in enflasyon önlemleri ve ABD ekonomisinin büyüme hızına ilişkin endişeleri de gevşetebileceği yönündeki spekülasyon üzerine yüzde 15 değerlendi.