KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ham maddelerdeki son rallinin alımları engellemesi ve yatırımcıları kazançlarını tutmak için ellerindeki emtiaları satmaya yönlendirmesi sonucu bakır rekor seviyeden geriledi. Çinko ve nikel de bir ayın en düşük seviyesine inerek ana metallerde yaşanan kayıplara öncülük etti.

3 ay vadeli bakır, Londra Metal Borsası'nda yüzde 1.1 kadar kayıpla 2 haftanın en büyük düşüşünü yaşadı ve metrik ton başına 9,476 dolar oldu. Metal, Singapur'da 9,532 dolardan işlem gördü. Küresel ekonominin toparlanmasıyla birlikte geçen yıl yüzde 30 artan metal dün ton başına 9,754 dolar oldu. Kurşun 3 haftanın en düşük seviyesine inerken, alüminyum 2 haftanın en düşük seviyesine geriledi.

Dayou Futures Co.'da analist olan Gao Jie, "Yeni yıldaki ani yükseliş biraz aşırıydı ve bir düzeltme gerekliydi." dedi.

Nisan vadeli metal, Şangay Vadeli Borsası'nda yüzde 2.2 kadar kayıpla 70,810 yuan (10,692 dolar) ile 23 Kasım'dan beri en düşük seviyeye indi. Şangay'ın en büyük spot piyasalarından Changjiang'da spot bakır vadelilere oranla indirimli olarak işlem görüyor. Şangay Vadeli İşlem Borsası'nca izlenen stoklar geçen hafta 131,891 ton olarak 6 ayın zirvesine çıktı.

Gao, doların yeniden yükselişe geçmesinin de emtialara olan talebi azalttığını belirtti. Ekonomik büyümenin hız kazandığını göstermesi beklenen ABD'de işsizlik ve hizmet verileri öncesinde dolar, euro ve yenin de dahil olduğu 6 para biriminden oluşan sepet karşısında yükselişe geçti.

Advertisement